Fransa’da sosyal yardımlar neler? Hangi yardımdan kimler faydalanabiliyor?

Fransa'da sosyal yardımlar
Reklam

Fransa’da sosyal yardımlar neler? Hangi yardımdan kimler faydalanabiliyor? Fransa’da vatandaşlar aylık gelirleri ve ailede bulunan kişi sayısına göre birçok yardımdan faydalanabiliyorlar. Peki bu yardımlar nelerdir?Artı33 olarak Fransa’da Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından ödenen yardımların neler olduğunu sizler için araştırdık.

Fransa’da sosyal yardımlar neler ve kimler faydalanabiliyor? Fransa’da aile yardımlarını, devlete bağlı olarak çalışan 123 şubeli CAF adlı kurum sağlıyor. Doğum, evlat edinme, barınma, eğitim gibi konularda destek sağlayan ve engelli vatandaşlara daha rahat bir yaşam sunmaya çalışan CAF, genel anlamda ailelerin günlük hayatlarındaki maddi sorunlarına çözüm sunmayı hedefliyor.

Fransa’da sosyal yardımlar: Doğum primi

Çocuğun doğumuna bağlı olarak yapılacak olan harcamalara destek olmak amacıyla hamileliğin son dönemlerinde verilen pirimdir. Bu yardımdan yararlanmak isteyen anne adaylarının doktordan hamilelik raporu alması gerekiyor. İlk çocuk için başvuru yapan tek gelirli ailelerin 34 bin 819 Euro, ebeveynlerin ikisi çalışıyorsa 46 bin Euro’dan az gelire sahip olması aranan şartlar arasında bulunuyor.İkinci çocuk için prim talebinde bulunulurken bu rakamlar 8 bin 357 Euro’ya yükseliyor. Bu kriterlere uyan aileler, doğan her çocuk için 923 Euro para alma hakkına sahip. Aile yardımı ise daha önce hamileliğin 7’inci ayında ödeniyordu. 2016 yılında yapılan değişiklikle doğumun 2’inci ayında ödeniyor.

Onclick Popunder

Evlat edinme primi

Geliri çocuk primi için belirlenen miktarları aşmayan aileler, 20 yaşından küçük bir çocuğu evlat edindiklerinde 1 846 Euro yardım alabiliyor.

Doğum sonrası yardımları

Doğum primi alma hakkına sahip olanlar, bebek üç yaşına gelene kadar ayda 184 Euro yardım alabiliyor. Başvuru için doğum akdi veya evlilik cüzdanı fotokopisi gerekiyor. Çocuğuyla ilgilenmek için işinden ayrılmak isteyenler için de CAF’ın bir yardımı mevcut. Bu yardımdan faydalanmak için, ilk çocuk için doğumundan önceki 2 yılda, ikinci çocuk için 4, üçüncü çocuk için ise son 5   yılda annenin en az 32 ay çalışmış olması gerekiyor. Ebeveyn işini tamamen bırakırsa 572 Euro, çalışma saatlerini yarıdan fazla azaltırsa 435 Euro, çalışma saatlerini yüzde 20 ila 50 arasında azaltırsa ise aileye 329 Euro yardım veriliyor.

2 veya daha fazla çocuğa sahip olanlara yardım

Fransa’da sosyal yardımlar dan bir diğeri de 20 yaşından küçük iki veya daha fazla çocuğu olan ailere ödenen yardım. iki çocuklu aileye 128, üç çocuklu aileye 293, dört çocuklu aileye ise 458 Euro yardım veriliyor. Dört çocuktan sonra ise 20 yaşından küçük her çocuk için 164 Euro ek yardım yapılıyor. Eğer aile çocuk için engelli yardımı alıyorsa veya adına başvuru yapılacak çocuk asgari maaşın yüzde 55’inden fazla bir gelire sahip ise ailenin çocuk yardımı alma hakkı ise bulunmuyor. Fransız vatandaşı çocuklarda, yardımdan yararlanacak çocuklarının yılın en az 6 ayını Fransa’da geçirmesi veya Fransa’da ikamet etme şartı aranıyor. Yurt dışında doğan Türk çocukları için ise 2005’te imzalanan anlaşmaya dayanarak, eğer ebeveynlerden bir tanesi Fransa’da çalışıyorsa ve oturma iznine sahipse Fransa’ya girişinden itibaren çocuk yardımlardan yararlanabiliyor. Bu anlaşma Cezayir ve Türk vatandaşlarını kapsıyor.

Yaş arttıkça ailelere ek yardımlar da yapılıyor

2 çocuklu ailelere 14 yaşını geçen çocuk için 36 Euro, 16 yaşını geçen çocuk için ise 64 Euro ek yardım yapılıyor. İkiden fazla çocuğun yardım aldığı ailelerde ise 64 Euro olan ek yardım 14 ve 16 yaşlarını geçen her çocuğa veriliyor. Örneğin 14, 16 ve 18 yaşlarında üç çocuklu bir aile en küçük çocuk 1997’den sonra doğduğuysa her çocuk için 64 Euro ek yardım alma hakkına sahip. Yani bu aile 293 Euro çocuk yardımının yanı sıra 192 (64€*3) Euro da ek yardım hakkı kazanarak toplamda 486 Euro alacaktır.

Üç çocuklu ailelere ilave yardım

Çocuk başına verilen ek yardımlar dışında üç (veya daha fazla) çocuğa sahip olan ailelere ilaveten yardım yapılıyor. Bu yardım verilirken ailenin yıllık geliri dikkate alınıyor. Ebeveynlerden her ikisinin de çalıştığı ailelerde yıllık gelirleri 44 bin 772 Euro’dan düşük olanlar, ebeveynlerden yalnız birinin çalıştığı ailelerde de yıllık geliri 36 bin 599 Euro’dan düşük olanlar bu yardıma hak kazanıyor. Üçten fazla çocuğa sahip ailelerde bu rakamlar çocuk başına 6 bin 100 Euro artıyor. Dolayısıyla dört çocuklu, iki ebeveynin çalıştığı bir ailede, yardımdan yararlanabilmek için, yıllık gelirin 50 bin 870 Euro’dan az olması gerekiyor. Bu kriterlere sahip ailelere   ailelere çocuklar için yapılan aile yardımına ek olarak 167 Euro veriliyor.

21 yaşına kadar aile yardımı alınabiliyor

20 yaşını geçen çocuklar da aile yardımlarından yararlanabiliyor. En az üç çocuğun yardımdan yararlandığı ailelerde aileyi zor durumda bırakmamak adına farklı bir uygulama söz konusu. Ailesiyle yaşayan ve geliri asgari ücretin yüzde 55’inden az olan bir çocuğun ailesi, 1 yıl daha 81 Euro’luk bir yardım almaya devam ediyor.

Faaliyet yardımı (La prime d’activité)

2016 yılında Vergi Primi iptal edilerek yerine yürürlüğe konan La prime d’activité, düşük gelirli tüm çalışanları kapsıyor. Yeni uygulama daha önce herkesin yararlanamadığı ‘RSA activite ve İstihdam Primi’nin’ de yerini aldı. Son olarak Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, yardıma 100 Euro zam yapıldığını duyurdu. Aktivite priminden yararlanmak için gereken şartlar da 2019’da esnetildi. Yardımdan yararlanabilmek için CAF’ın kendi sitesinden başvuru yapılabiliyor.

CAF’a nasıl başvurulur ?

Kira ödeme, taşınma, engelli çocukların eğitim ve sağlık masrafları, yaşlıların sosyal güvenliği ve barınması, düşük gelirli ailelere tatil yardımları sunan CAF‘a resmi internet sitesinden başvuru yapılabiliyor. Başvuru yapmak için, CAF internet sitesinin online hizmetler (les services en ligne) bölümünden başvuru yapılacak olan yardım seçiliyor. Daha sonra eviniz hakkında (sizin mi, yoksa kirada mısınız?, kira ise aylık ücreti, metrekaresi vs.), aileniz hakkında (kaç çocuğunuz var ?, çocuklarınızın yaşları, evde kaç kişi çalışıyor? vs.) işiniz hakkında ve başvurduğunuz yıldan iki yıl önceki yıllık geliriniz hakkında bilgi isteniyor. Bu bilgiler doğrultusunda belirlenen haklarınız gerekli belgeleri bağlı bulunduğunuz CAF şubesine göndermenizin ardından banka hesabınıza yatırılıyor.

-Reklam- Bu Haberler de İlginizi Çekebilir

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz