Çavuşoğlu: Fransa’nın yaklaşımını samimi buluyoruz

Reklam

Fransa Dışişleri Bakanı Jean Yves Le Le Drian Türkiye’ye bir günlük resmi ziyaret gerçekleştirdi. Ziyarette Türkiye’nin AB üyelik süreci ve Almanya’yla yaşanan gerilim ön plana çıktı.

Fransız Bakan, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’la görüştü. Çavuşoğlu ve Le Le Drian, Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nda planlanandan uzun süren bir görüşme yaptı. Bu görüşmenin ardından iki bakan ortak basın toplantısı düzenledi.

Çavuşoğlu, konuğuyla Türkiye – AB ilişkileri açısından üç yıllık yol haritası üzerinde görüştüklerini belirterek, bu konuda taslak metin oluşturulması yönünde çalışıldığını açıkladı. Türkiye’nin kriterleri yerine getirmek için çaba sarf ettiğini söyleyen Çavuşoğlu, AB’nin kriterlerinde üye ülkelerle aday ülkeler arasında çifte standart olmaması gerektiği görüşünü yineledi. Çavuşoğlu, “AB’den bizim haksız talebimiz hiç olmadı yani hak etmediğimiz bir şeyi istemedik. Türkiye açılış kriterini yerine getirmediyse fasıl açılmaz. Fasıl açıldığında müzakereler başlar ve kapanış kriteri de var. Eğer Türkiye kriterleri yerine getirmezse fasıl da kapanmaz. Bu konu teknik konu. Avrupa’nın istikrarı bizim için de istikrar demektir. Almanya’yla bizim ne problemimiz var? Orada bizim 3,5 milyon vatandaşımız yaşıyor. Fransa’yla bizim ne problemimiz var? Eğer Almanya kendi siyaseti için Türkiye’nin AB üyeliğini gündeme taşıyorsa, bu Almanya’nın sorunu” diye konuştu.

Onclick Popunder

‘Fransa’dan gelecek eleştiriler arkasında da bir şey aramıyoruz’

Türkiye’nin yaklaşımını Avrupa’nın anlaması gerektiğini vurgulayan Çavuşoğlu, “Bize karşı dayatmalara ve çifte standartlara da boyun eğen bir millet değiliz. Avrupa’nın bunu anlamasını bekliyoruz. Avrupa’nın zihniyetini değiştirmesini lazım, hatta bunu Rusya için de yapmalı. Göçmen karşıtlığı, İslam karşıtlığı gibi akımlara karşı da beraber çalışacağız. Mesela biz Fransa’nın yaklaşımını samimi buluyoruz. Fransa’dan gelecek eleştiriler arkasında da bir şey aramıyoruz, bu samimiyet var” ifadelerini kullandı.
Fransız Bakan Le Drian ise, “İtiraf etmek gerekiyor ki ilişkiler (AB – Türkiye) zor dönemden geçiyor. Fransa’nın tutumunu Sayın (Emmanuel) Macron ifade etti fakat Türkiye’nin de bazı girişimlerde bulunmasını istiyoruz. Türkiye’nin, AB’nin kriterlerine riayet konusunda özellikle Kopenhag Kriterleri konusunda daha sakin yaklaşımlarda bulunması gerekiyor” dedi.

Le Drian: İki ülke arasında gerilim istemiyoruz

Le Drian, Türkiye – Almanya arasında sert mesajlarla artan gerilimi değerlendirirken, iki ülke arasında gerilim istemediklerini de dile getirdi. Le Drian, Almanya’daki seçimler hakkında yorum yapmak istemediğini de sözlerine ekledi.

Le Drian, Fransa’nın bir an önce serbest bırakılmasını istediği Türkiye’de tutuklu gazeteci Loup Bureau’yu da gündeme getirdi. Bu konuda en kısa sürede sonuç almak istediklerini söyleyen Le Drian, Fransız gazeteci Bureau’nun ailesiyle görüştürülmesini talep ettiklerini belirterek, Türkiye’nin bunu kabul ettiğini de açıkladı.

-Reklam- Bu Haberler de İlginizi Çekebilir

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz