Türkiye’den emekli olan gurbetçilere bayram müjdesi: İkramiye ödenecek

Reklam

Borçlanma yoluyla Türkiye’den emekli olanlara da Ramazan ve Kurban Bayramı öncesi 1000’er lira ikramiye ödenecek

Hükümetin, emeklilere Ramazan ve Kurban Bayramı öncesi 1000’er lira ikramiye ödenmesi kararı, milyonlarca kişiye büyük müjde oldu. Elbette bu ödeme yurtdışında yaşayıp, borçlanma yolu ile Türkiye’den emekli olanlara da yapılacak TBMM’ye sevk edilen ve ilgili komisyonda kabul edilen kanun tasarısı önümüzdeki günlerde yasalaşıp uygulamaya girecek. Gelin, Avrupalı Türkleri de yakında ilgilendiren tasarının neler öngördüğüne bakalım.

1000 TL Ramazan ve Kurban bayramları ikramiyesi Sosyal Güvenlik Kurumu’nca gelir ve aylık ödemesi yapılanlara, ödemenin yapılacağı tarihte gelir ve aylık alanlara yapılacak. Şu anda aylık almayıp daha sonra başvuru yapacak olanlar da bu haktan faydalanacak. Geriye dönük bir hak iddia edilemeyecek.

Onclick Popunder

Temel kriterlerden bir kaçı da aşağıda ifade edildiği gibi olacaktır.

– Birden fazla dosyadan gelir ve aylık alanlara en fazla ödemeye imkanı veren tek bir dosya üzerinden ödeme yapılacak.

– Bayram ikramiyesi kesintiye tabi olmayacak ve haczedilemeyecek.

BORÇLAR SİLİNİYOR

2006-2008-2011-2014-2016-2017 yıllarında çıkartılan prim yapılandırması ülkemizde ve yurtdışında yaşayan sizlere can simidi gibi geldi. 31 Mart 2018 tarihine kadar ödenmemiş SGK prim borçları gecikme zam ve cezaları kaldırılarak Yİ-ÜFE oranında zamlandırılarak yapılandırılabilecek.

31.05.2018 tarihi itibariyle ödenmeyen veya yapılandırılmayan prim borçları süreleriyle birlikte silinecek. Daha sonra ödenmek istenmesi halinde güncel rakamlardan ve hepsinin ödenmesi gerekecek.

Bilindiği gibi Bağ-Kur prim borçlarından 01.05.2008 tarihi itibariyle beş yıl ve üstü prim borçları, 30.04.2008 tarihi itibariyle 1 yıl ve üzeri prim borçları silinmişti.

Bu defa Bağ-Kur prim borçlarını ödemek istemeyenler için alt süre sınırlaması olmadan Bağ-Kur borçları silinmiş olacak.

Sigortalı ya da hak sahipleri tarafından talep edilmesi halinde durdurulan sigortalılık sürelerinin tamamı, talep tarihinde 80 inci maddenin ikinci fıkrasına göre belirlenecek prime esas kazanç tutarı üzerinden borç tutarı hesaplanarak ihya edilir.

Hesaplanan borç tutarının tamamını, borcun tebliğ tarihinden itibaren üç ay içinde ödedikleri takdirde, bu süreler sigortalılık süresi olarak değerlendirilir.

Tebliğ edilen borç tutarının bu süre içinde tamamen ödenmemesi halinde bu süreler sigortalılık süresi olarak değerlendirilmez.

Bu madde kapsamında ödenmiş olan tutarlar ilgilinin prim ve prime ilişkin borcunun bulunmaması kaydıyla faizsiz olarak iade edilir.

İhya edilerek kazandığınız hizmet süreleri borcu ödendiğiniz tarihten itibaren geçerli sayılacak.

65 YAŞ AYLIĞI YÜKSELTİLDİ

Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıfları tarafından muhtaç olduğuna karar verilen 65 yaşını doldurmuş Türk vatandaşlarına, muhtaçlık hâli devam ettiği müddetçe (2.332) gösterge rakamının memur aylık katsayısı ile çarpımından bulunacak tutarda aylık bağlanıyordu. Sayın Başbakanın açıklaması ve TBMM sevk edilen yasa tasarısı ile birlikte bu rakam 500,00 TL’ye yükseltilmiş olacak.(Sabah)

-Reklam- Bu Haberler de İlginizi Çekebilir

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz