Türkiye ve Fransa arasında 150 milyon Euroluk anlaşma

Reklam

Hazine ve Maliye Bakanlığı ile Fransa Kalkınma Ajansı (AFD) arasında 150 milyon avro bütçeli yeni program anlaşması imzalandı.

Hazine ve Maliye Bakanlığı ile Orman Genel Müdürlüğü’ne (OGM) ağaçlandırma ve bakım çalışmaları için finansal destek sağlayan Fransa Kalkınma Ajansı (AFD) arasında yeni program anlaşması imzalandı. 2019-2020 yıllarında devam edecek programın bütçesi 150 milyon avro…

Türkiye’nin toplam yüzölçümünün %28,6’sını ormanlık alanlar oluşturuyor. 22.3 milyon hektarlık orman alanıyla Avrupa’da en yüksek orman alanına sahip ülkelerden olan Türkiye, çok zengin bir biyoçeşitliliğe de ev sahipliği yapıyor.

Onclick Popunder

Temiz su temini, erozyon kontrolü, taşkın kontrolü açısından önemli ekolojik hizmetler sağlayan ormanlar, odun ve odun dışı ürünler bakımından özellikle kırsal nüfus için önemli bir ekonomik imkan sunuyor.

Türkiye’nin 2023 hedefleri arasında orman alanlarını %30’a çıkarmak, ormanların kalitesini arttırmak ve orman yönetiminde Avrupa Birliği standartları ile uyumlu hale gelmek de yer alıyor.

Bu hedef, Türk- Fransız İşbirliği ile destekleniyor.

Ağaçlandırma ve iklim değişikliği konusunda Türk-Fransız işbirliği

Fransa Kalkınma Ajansı (Agence Française de Developpement – AFD) , 2011 yılından bugüne, Hazine ve Maliye Bakanlığı eliyle, Orman Genel Müdürlüğü’ne (OGM) ağaçlandırma ve bakım çalışmaları ile ilgili finansal destek sağlıyor.

2018 yılı sonu itibarıyla 450 milyon avroyu bulan kredi desteğine ek olarak, Fransa Ulusal Orman Kurumu (ONF) ile OGM arasında teknik işbirliği yapılmasına yönelik hibe programı da uygulanıyor. Hibe programı kapsamında Türk ve Fransız uzmanlar arasında iyi uygulamalar konusunda paylaşım sağlanıyor.

Hazine ve Maliye Bakanlığı ile AFD anlaşma imzaladı

2012 yılından bu yana süregelen işbirliği kapsamında, ağaçlandırma, iklim değişikliği ve biyo-çeşitliliğin korunması için yeni bir adım daha atıldı.

Hazine ve Maliye Bakanlığı ve AFD arasında 17 Nisan’da imzalanan 150 milyon avro bütçeli anlaşmayla, 2012 yılından bu yana devam eden program, 2019-2020 yıllarında da sürecek. Programla, iklim değişikliğinin azaltılması ve iklim değişikliğine uyum konularının orman yönetimine entegrasyonunun sağlanması ve biyoçeşitlilik ile orman ekosistem hizmetlerinin ormancılık politikalarına daha iyi bir şekilde entegre edilmesi amaçlanıyor.

Yeni program çerçesinde OGM ile ONF arasındaki teknik işbirliği de artırılarak, ağaçlandırma, orman sağlığının devamı için genetik araştırmaların yapılması, orman zararlılarıyla ve orman yangınlarıyla mücadele, maden sahalarının rehabilitasyonu ve orman ekoturizmi gibi pek çok alanda devam edecek.

Gıdahattı

-Reklam- Bu Haberler de İlginizi Çekebilir

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz