Fransa’da okullar yarın açılıyor…Okullar 4 güne düştü, cep telefonu yasaklandı

Reklam

Fransa’da 12 milyondan fazla öğrenci yarın ders başı yapıyor. Fransalı Türk öğrencilerinin de heyecanla beklediği yeni eğitim öğretim yılında neler değişti? Öğrencileri ne gibi yenilikler bekliyor? Öne çıkan bilgileri Artı33 olarak sizin için derledik.

Fransa genelinde yarın 12,4 milyon öğrenci ders başı yapacak. Ülke genelinde özel ve devlete ait 63 bin 600 okulda 861 bin öğretmen görev yapacak. Fransa’da 2018-2019 eğitim öğretim yılı ise birçok değişikliğin yaşanmasına neden olacak.

Yeni eğitim yılı ile birlikte ülke genelindeki okulların yüzde 80’i haftada 4 günlük eğitime geçiyor. Bu yılın en büyük değişikliği hiç kuşkusuz okullarda cep telefonunun yasaklanması ile ilgili olacak. 30 Temmuz’da mecliste kabul edilen yasa ile cep telefonu kullanımı bahçede dahil okulun tamamında yasaklandı. Yasağa uymayan öğrenciler ise cezalandırılacak. Uygulanacak cezalar okuldan uzaklaştırmaya kadar gidebilecek.

Onclick Popunder

Lisede her sınıfta 30 öğrenci

Liselerde her sınıfta ortalama 30 öğrenci olacak. Ana okulunda 25, ilk okulda ise her sınıfta ortalama 23 öğrenci yer alacak. Kolejlerde(orta okul) sınıflara düşen ortalama öğrenci sayısı 24 olurken lise de ise bu rakam 30’a çıkıyor. Lise Profesyonel’de (Meslek lisesi) ise sınıflara ortalama 19 öğrenci düşecek.

Yılda 3 seans cinsellik dersi

Yeni dönemde yılda 3 seans olarak da “cinsellik ve duygusal eğitim” dersinin verilmesi bekleniyor. Dersin içeriğinde çocukların gelişimini olumsuz yönde etkileyecek şeylerin olmayacağı kaydedilirken, bu derslerde ise Milli Eğitim Bakanlığı’nın sitesinde yer aldığına göre şu konuların işlenmesi bekleniyor: “Hukuk ve cinsellik, cinsel şiddet,  ergenlik, cinsiyet kimliği, cinsel yönelim, kadın erkek eşitliği, cinsiyetçilik ve homofobi, cinsellik, medya ve internet – cinsellik ticari sömürü” gibi konuların olması bekleniyor. Bu derslerin çocukların yaşları dikkate alınarak ilkokul birinci sınıftan lise son sınıfa kadar vermesi bekleniyor.

Öğrenci masrafları yüzde 2 zamlandı

Fransa Aile Barometresi’nin raporuna göre öğrencilerin okula dönüş maliyetinde bu yıl önemli bir değişiklik olmadı. 6’ıncı sınıfa giden bir çocuk için ortalama masrafın 190 Euro olduğu belirtildi. Defter ve spor malzemelerinde fiyatların geçen yıla oranla daha yüksek olduğu anacak diğer ürünlerdeki fiyatların bunu dengelediği kaydedildi. Aile Konfederasyonu Sendikası ise öğrencilerin masraflarının geçen yıla oranla yüzde 2 oranında arttığını duyurdu.

CAF, Okul Ödeneği ücretlerine hafif zam

Aile Ödenekler Fonu’nun (CAF) her yıl maddi durumu yetersiz ailelere verdiği Okul Ödeneği’nden(ARS) bu yıl da yaklaşık 2 milyon 800 bin aile yararlanıyor. CAF ödemeleri 20 Ağustos’tan itibaren ailelerin hesaplarına yatırmaya başladı. Ücretlerin ise bu yıl ufak miktarda ödediği kaydedildi.

42 bin 338 yeni öğretmen göreve başladı

Cumhurbaşkanı François Hollande seçimlerden önce 54 bin yeni öğretmen ataması yapacağı sözünü vermişti. 2016 itibariyle yeni göreve başlayan öğretmen sayısının 42 bin 338 olduğu kaydedildi. Geriye kalan kısmının ise 2017 bütçesine dahil edileceği belirtiliyor.

-Reklam- Bu Haberler de İlginizi Çekebilir

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz