Fransa’da aşırı sağcıların ardından aşırı solcular da yeniden başbakan atanan Sebastien Lecornu hükümetinin düşmesi için gensoru önergesi sundu.
5 Ekim’de kurulan hükümetten tepkiler üzerine bir gün sonra istifa eden ve 10 Ekim 2025’te Emmanuel Macron tarafından yeniden başbakan atanan Sebastien Lecornu hükümeti bir kez düşürülme tehlikesiyle karşı karşıya.
Hükümeti düşürmek için gensoru önergesi sunuldu
Ülkede aşırı sağcı Ulusal Birlik ile Boyun Eğmeyen Fransa yeni hükümeti düşürmek için gensoru önergesi sundu.
Ulusal Birlik (RN) Meclis Grup Başkanvekili Marine Le Pen, X hesabından, ülkede yeni atanan Başbakan Lecornu tarafından kurulan hükümete ilişkin paylaşım yaptı.
Marine Le Pen, “Günlerdir dile getirdiğimiz gibi, Ulusal Birlik ve Cumhuriyet için Haklar Birliği (UDR) müttefiklerimiz tarafından hükümete karşı gensoru önergesi sunulacak” dedi.
Comme nous l’affirmons depuis plusieurs jours, le gouvernement sera censuré par le Rassemblement national et nos alliés de l’UDR.
Nous déposerons dès demain une motion de censure contre celui-ci.
Le président de la République doit annoncer au plus vite la dissolution de…— Marine Le Pen (@MLP_officiel) October 12, 2025
“Meclis feshedilsin”
Le Pen, Macron’un en kısa sürede Ulusal Meclisi feshederek, aşırı sağın çoğunluk hükümetinin kurulması için “Fransızların seçim yapmasına imkan tanıması” gerektiğini vurguladı.
Lecornu’nun dün kurduğu hükümete tepkiler büyürken, önceki iki hükümetin kurucu güçlerinden olan Cumhuriyetçiler (LR) de yeni hükümette yer almayacaklarını duyurmuştu.
Kabinede yer alan bakanlar ihraç edilecek
Rachida Dati gibi bazı LR üyesi isimlerin dün açıklanan kabinede yer alması üzerine parti merkezi bu isimlerin ihraç edileceğini duyurdu.
Fransa’da aşırı sağcıların ardından solcular da Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron tarafından tekrar başbakan olarak atanan Sebastien Lecornu’nun kurduğu yeni hükümete karşı gensoru önergesi verdiklerini duyurdu.
Milletvekilleri Lecornu hükümetine karşı birlik oldu
Ulusal Meclisin en büyük solcu partisi Boyun Eğmeyen Fransa’nın (LFI) Meclis Grup Başkanvekili Mathilde Panot X ‘ten yaptığı açıklamada, “komünist ve çevreci milletvekilleri dahil” LFI milletvekillerinin imzaladıkları Lecornu hükümetine karşı gensoru önergesini sunduklarını belirtti.











































