Fransa’da hiçbir geliri olmayan bireylere ve ailelere destek sağlayan minimum geçim yardımı olan Aktif Dayanışma Geliri (RSA) modeli Türkiye’de “vatandaşlık maaşı” adı altında uygulanacak.
TBMM Genel Kurulu’nda konuşan Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, Gelir Tamamlayıcı Aile Destek Sistemi’nin (GETAD), ilk olarak pilot bölgelerde başlatılacağını, ardından tüm ülkeye yaygınlaştırılacağını duyurdu. 2027 yılında ise tüm Türkiye’de uygulanacağını açıkladı.
Vatandaşlık Maaşı İçin Geri Sayım Başladı
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın talimatıyla hazırlıkları süren sistem, Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığı ile Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından ortak şekilde yürütülüyor. Gelir düzeyi belirlenen sınırın altında kalan ailelere her ay farkın tamamlanarak ödenmesini içeren model, Türkiye’nin sosyal yardım altyapısında yapısal bir reform olarak değerlendiriliyor.
Yılmaz: “Pilot Uygulama Gelecek Yıl Başlıyor”
TBMM’de bütçe görüşmelerinde konuşan Cevdet Yılmaz, sistemin takvimini şöyle açıkladı:
“Gelir Tamamlayıcı Aile Destek Sistemi’nin pilot uygulamasını önümüzdeki yıl birkaç ilimizde başlatacağız. 2027 yılında ise ülke geneline yaymayı planlıyoruz. Bu model, eşik gelirin altında kalan aileleri desteklerken istihdamdan uzaklaştırmayacak bir yapıda olacak.”
Bu açıklama, uzun süredir kamuoyunda “vatandaşlık maaşı” olarak bilinen modelin ilk kez resmi olarak tarih alması açısından önem taşıyor.
Öncelik Gelir Seviyesi Düşük ve Deprem Bölgesinde
Üzerinde çalışılan plana göre ilk uygulamanın yapılacağı iller, önümüzdeki aylarda netleşecek. Ancak milli geliri düşük olan iller, deprem bölgesi ve büyük şehirlerde kent yoksulluğunun en yoğun hissedildiği yerler öncelikli olacak.
Çalışmaların 2026’nın ilk aylarında tamamlanması ve uygulamanın aynı yıl içinde başlaması hedefleniyor.
Sistem Nasıl İşleyecek?
Yeni modelin temel işleyişi “gelir tamamlama” prensibine dayanıyor. Buna göre:
- Yıllık bir gelir sınırı belirlenecek. Bu sınır asgari ücret ya da yoksulluk sınırı seviyesinde olacak.
- Hane geliri bu seviyenin altında kalıyorsa devlet farkı her ay tamamlayacak.
- Örneğin sınır 20 bin TL, hane geliri 16 bin TL ise devlet aylık 4 bin TL ödeme yapacak.
- Hiç geliri olmayan ailelere ise iş bulunana kadar belirlenen tutar kadar maaş bağlanacak.
- Uygulama önce iki pilot ilde başlayacak ve daha sonra tüm Türkiye’ye yayılacak.
İstihdamı Teşvik Eden Bir Yapı Olacak
Sistemin önemli özelliklerinden biri, yardıma bağımlılık yaratmayacak şekilde tasarlanması. Çalışabilir durumdaki bireylerin iş hayatına yönlendirilmesi için İŞKUR üzerinden aktif destek sağlanacak. Bu modelle hem sosyal yardımlar güçlendirilecek hem de kalıcı istihdam hedeflenecek.
Yılmaz, yeni düzenlemenin Türkiye’nin sosyal destek mekanizmalarında yapısal bir dönüşüm sağlayacağını vurguladı.
Tüm gelişmelerden haberdar olmak için Artı33’ü Facebook @arti33com, Twitter @haberarti33 ve Instagram’da @haberarti33 takip edin…
YASAL UYARI: Bu haberin yayın hakkı www.arti33.com sayfasına aittir. Fransa hariç haberin linki kaynak gösterilerek paylaşılabilir.











































