Fransa’da bulaşıcı yumrulu deri hastalığı nedeniyle uygulanan toplu hayvan itlafı politikası, yeni salgın odaklarının ortaya çıkmasıyla birlikte çiftçilerin tepkisini büyüttü. Aude’da ilk vaka doğrulanırken, ülke genelinde yollar kapatıldı, protestolar genişledi.
Fransa’da büyükbaş hayvanları etkileyen bulaşıcı yumrulu deri hastalığı (DNC) nedeniyle uygulanan itlaf politikası, hem sahada hem de siyasette sert tartışmalara yol açtı. Son olarak Aude bölgesinde ilk salgın odağının tespit edilmesi, krizin boyutunu daha da büyüttü.
Aude’da ilk vaka: 10 inek itlaf edildi
Yetkililerin açıklamasına göre, Carcassonne’un güneyindeki Pomas kasabasında pazar günü yeni bir bulaş odağı doğrulandı. Bu, Aude departmanında kayıtlara geçen ilk vaka oldu. Salgının tespit edildiği işletmede 10 büyükbaş hayvanın itlaf edildiği bildirildi.
Hükümet geri adım atmıyor
Tarım Bakanlığı, tartışmalar sürse de mevcut stratejinin değişmediğini açıkladı. Bakanlık, bilimsel değerlendirme tamamlanana kadar toplu itlaf, hayvan hareketlerinin kısıtlanması ve 50 kilometrelik alanda acil aşılama uygulamasının devam edeceğini duyurdu. Güney Fransa’daki aşı bölgesinin kısa süre önce genişletildiği de belirtildi.
Tarım Bakanı Annie Genevard, pazartesi sabahı yaptığı açıklamada, farklı bir uygulama ihtimalinin tartışılabileceğini söylese de “şu aşamada stratejinin değişmediğini” vurguladı. Genevard, “Bilim ve veterinerlerin işaret ettiği üç temel ayak var: itlaf, aşılama ve hayvan hareketlerinin kısıtlanması” dedi.
Yollar kapatıldı, otoyollar bloke edildi
Çiftçi protestoları hafta sonu itibarıyla ülke geneline yayıldı. Bordeaux yakınlarındaki A63 otoyolu ilk kez gece saatlerinde trafiğe kapatıldı. Barikatlar kuran çiftçiler ateşler yakarak kamp alanları oluşturdu.
Aynı saatlerde A64 otoyolu, Bask bölgesinden Tarbes’e kadar yüz kilometreden fazla bir alanda traktörlerle bloke edildi. Bazı bölgelerde kamu binalarının önüne gübre ve lastikler döküldü.
Toulouse’a kriz ziyareti
Artan baskı üzerine Tarım Bakanı Genevard’ın Toulouse’a giderek çiftçilerle görüşmesi ve 1 milyon büyükbaş hayvanı kapsayan aşılama kampanyasını başlatması bekleniyor. Bakanlık, salgının yayılmasının önlenmesi için aşının en önemli umut olduğunu savunuyor.
111 salgın odağı tespit edildi
Tarım Bakanlığı verilerine göre, 29 Haziran–13 Aralık 2025 tarihleri arasında Fransa genelinde 111 farklı DNC odağı tespit edildi. Hastalık insanlara bulaşmıyor ancak hayvanlarda ateş, deri lezyonları, kilo kaybı, doğum sorunları ve ölümlere yol açabiliyor.
Çiftçiler ise itlaf yerine daha sınırlı müdahale ve aşılama ağırlıklı bir model talep ederken, hükümetin politikası ülke genelinde tarım krizini derinleştirmiş durumda.
Tüm gelişmelerden haberdar olmak için Artı33’ü Facebook @arti33com, Twitter @haberarti33 ve Instagram’da @haberarti33 takip edin…
YASAL UYARI: Bu haberin yayın hakkı www.arti33.com sayfasına aittir. Fransa hariç haberin linki kaynak gösterilerek paylaşılabilir.














































