Fransa’nın kuzeybatısından Paris’e uzanan geniş bir bölgede kar ve buzlanma etkisini artırıyor. Fransa Meteoroloji Kurumu, 23 departman için turuncu alarm verirdi.
Fransa’da soğuk hava dalgası yeni haftayla birlikte etkisini artırdı. Fransa Meteoroloji Kurumu, pazartesi günü itibarıyla Bretagne, Normandiya, Pays de Loire ve Paris çevresini kapsayan 23 departmanı kar ve buzlanma nedeniyle turuncu alarm kapsamına aldı. Yetkililer, uyarının gün içinde daha geniş alanlara yayılabileceğini bildirdi.
Soğuk hava ve yoğun kar bekleniyor
Meteoroloji yetkilileri, ülkenin büyük bölümünde soğuk havanın sürdüğünü ve bazı bölgelerde “yer yer etkili kar yağışları” görüldüğünü açıkladı. Mevcut tahminlere göre turuncu alarmın salı sabahına kadar yürürlükte kalması bekleniyor. Özellikle gece saatlerinde don olaylarının etkisini artıracağı ifade ediliyor.
Sıcaklıklar eksi derecelere indi
Fransa Meteoroloji Kurumu’na göre, ülke genelinde hava sıcaklıkları belirgin şekilde düştü. Paris bölgesinde sıcaklıkların eksi 4 ila eksi 5 dereceye kadar gerilediği bildirildi. Manche kıyısındaki bazı departmanlarda gece saatlerinde birkaç santimetre kar yağışı kaydedildi.
En fazla etkilenecek bölgeler
Tahminlere göre Normandiya’da 3 ila 7 santimetre, yüksek kesimlerde ise yer yer 10 santimetreye ulaşan kar yağışı bekleniyor. Bretagne ve Pays de Loire bölgelerinde 5 ila 10 santimetre, Vendée ve Charente-Maritime departmanlarında ise yer yer 15 santimetreye varan kar yağışı öngörülüyor. Bu iki departman, en yüksek risk altındaki bölgeler arasında gösteriliyor.
Ulaşımda ciddi aksamalar uyarısı
Yetkililer, pazartesiyi salıya bağlayan gece kar yağışının ardından don olaylarının artacağını ve bu durumun salı sabahına kadar ulaşımı son derece zorlaştıracağını belirtiyor. Özellikle sabah saatlerinde sürücülerin dikkatli olması isteniyor.
Okul servisleri durduruldu
Bretagne ve Normandiya bölgelerinde, beklenen kar yağışı nedeniyle pazartesi günü okul servisleri geçici olarak askıya alındı. Bölge yönetimleri, şehirler arası toplu taşımanın şimdilik devam ettiğini ancak trafik koşullarının zorlaşabileceğini vurguladı. Vatandaşlara zorunlu olmadıkça yola çıkmamaları çağrısı yapıldı.
Uyarı genişleyebilir
Fransa Meteoroloji Kurumu, gün içerisinde turuncu alarm kapsamındaki departman sayısının artabileceği uyarısında bulundu. Yetkililer, gelişmelerin yakından takip edilmesini ve resmi duyuruların dikkate alınmasını istedi.
Tüm gelişmelerden haberdar olmak için Artı33’ü Facebook @arti33com, Twitter @haberarti33 ve Instagram’da @haberarti33 takip edin…
YASAL UYARI: Bu haberin yayın hakkı www.arti33.com sayfasına aittir. Fransa hariç haberin linki kaynak gösterilerek paylaşılabilir.













































