Avrupa İlaç Ajansı (EMA), son günlerde Avrupa gündeminde yer alan hantavirüs vakalarına ilişkin dikkat çeken bir açıklama yaptı.
Hollanda bandıralı MV Hondius gemisinde ortaya çıkan vakaların ardından açıklama yapan Avrupa İlaç Ajansı yetkilileri, mevcut tedavi yöntemlerinin yalnızca destekleyici bakım ve erken teşhise dayandığını bildirdi.
Hantavirüs için çalışmalar erken aşamada
EMA Basın ve Halkla İlişkiler Birimi yetkilisi Yasmina Alcazar, hayvanlardan insanlara bulaşan hantavirüse karşı geliştirilmeye çalışılan aşı ve antikor tedavilerinin henüz erken araştırma aşamasında olduğunu söyledi.
Alcazar, “Hayvanlardan geçen bu virüs için aşı veya belirli proteinleri hedef alan ve bağışıklık sisteminin hastalıkla savaşmasına yardımcı olacak antikor geliştirme çalışmaları halen erken safhada” ifadelerini kullandı.
Favipiravir için yeterli veri yok
Kovid-19 döneminde de kullanılan antiviral ilaçlardan Favipiravir’in hantavirüs tedavisinde etkili olduğuna dair yeterli bilimsel veri bulunmadığı açıklandı. EMA yetkilileri, herhangi bir antiviral ilacın kullanılabilmesi için önce laboratuvar ve klinik çalışmalardan geçmesi gerektiğini vurguladı.
“Süreç yakından takip ediliyor”
EMA, Avrupa Hastalık Önleme ve Kontrol Merkezi ile birlikte süreci yakından izlediklerini duyurdu. Kurum bünyesindeki Acil Durum Görev Gücü’nün olası yeni tedavi ve aşı çalışmalarına destek vermeye hazır olduğu belirtildi.
Ayrıca EMA’nın, hantavirüs ve kemirgenler yoluyla bulaşan benzer virüslere yönelik çalışma yürüten ilaç şirketlerini de haritalandırdığı ifade edildi.
Hantavirüs nasıl bulaşıyor?
Hantavirüsün çoğunlukla kemirgenlerin dışkısı, idrarı ve salyasıyla temas sonucu bulaştığı biliniyor. Virüs; Ateş, kas ağrısı, halsizlik, solunum sıkıntısı, böbrek yetmezliği, iç kanama gibi ciddi sağlık sorunlarına yol açabiliyor.
MV Hondius gemisindeki vakalar endişe yarattı
İspanya açıklarında tahliye edilen MV Hondius yolcu gemisinde görülen hantavirüs vakaları sonrası Fransa başta olmak üzere birçok Avrupa ülkesi alarma geçmişti. Fransa’da pozitif vaka tespit edilen yolcu ve temaslı kişiler karantinaya alınmıştı.












































