Fransa’da nakit kullanımının azalması ve işletme maliyetlerinin artması nedeniyle son bir yılda 1.800’den fazla ATM kaldırıldı.
Fransa’da bankalar, nakit kullanımının azalması ve işletme maliyetlerinin artması nedeniyle ATM ağını küçültmeye devam ediyor. Ancak Fransa Merkez Bankası, ülkede nakit paraya erişimin hâlâ güvenli ve yaygın şekilde sürdüğünü açıkladı.
ATM sayısı bir yılda yüzde 4,2 azaldı
Ulusal Ödeme Araçları Komitesi’nin (CNMP) yayımladığı 2025 raporuna göre, Fransa’da 31 Aralık 2025 itibarıyla 40 bin 804 ATM bulunuyor. Bu sayı bir yıl önce 42 bin 573 seviyesindeydi.
2018’den bu yana ülkedeki ATM sayısı yüzde 22,5 azalarak 52 bin 697’den 40 bin 804’e geriledi.
Nüfusun yüzde 98,6’sı ATM’ye 15 dakikada ulaşabiliyor
ATM sayısındaki düşüşe rağmen Fransa Merkez Bankası, nüfusun yüzde 98,6’sının otomobille 15 dakika içinde bir ATM’ye ulaşabildiğini açıkladı.
ATM’ler yaklaşık 6 bin 500 belediyede bulunan 28 bin 660 noktaya dağıtılmış durumda. Ayrıca 30 bin 57 mağaza da anlaşmalı banka müşterilerine nakit çekme hizmeti sunuyor.
Bankalar ortak ATM modeline yöneliyor
Bankalar, maliyetleri düşürmek amacıyla ortak ATM kullanımını yaygınlaştırıyor. Cash Services, Loomis, Brink’s ve Euronet gibi şirketler ülkede toplam bin 809 ATM işletiyor.
Cash Services Başkanı Olivier Fournier, ortak kullanım modelinin bankaların artan maliyetlerle başa çıkabilmesi açısından önemli olduğunu söyledi.
“Nakit para erişiminde sorun yok”
Fransa Ekonomi Bakanlığı ile Fransa Merkez Bankası, yaptıkları ortak açıklamada nakit paranın erişilebilirliğinin korunmasına büyük önem verdiklerini vurguladı.
Açıklamada, nakit paranın dayanıklı ve kapsayıcı bir ödeme yöntemi olmaya devam ettiği belirtilirken, 2025 yılında Fransa’daki ATM’lerden yaklaşık 100 milyar Euro nakit çekildiği bildirildi.
YASAL UYARI: Bu haberin yayın hakkı www.arti33.com sayfasına aittir. Fransa hariç haberin linki kaynak gösterilerek paylaşılabilir.
Tüm gelişmelerden haberdar olmak için Artı33’ü Facebook @arti33com, Twitter @haberarti33 ve Instagram’da @haberarti33 takip edin…












































