Katalonya’da seçimleri ayrılıkçılar kazandı!

Reklam

İspanya’nın Katalonya Özerk Bölgesi’ndeki parlamento seçimlerinde ayrılıkçı partiler hükümet kurma çoğunluğuna ulaştı.

  • Katalonya Özerk Bölgesi’nde halk, tek taraflı bağımsızlık ilanı sonrası merkezi hükümetin feshettiği 135 üyeli yerel parlamentonun yeni üyelerini belirlemek üzere sandığa gitti.
  • Yerel saatle 09.00’da (TSİ 11.00) başlayan seçimde sandıklar 20.00’de (TSİ 22.00) kapandı.
    Geç saatlerde belli olan sonuçlara göre, ayrılıkçılardan Katalonya Avrupa Demokrat Partisi (PDeCAT) ile Katalonya Demokratik Uyuşma’nın (CDC) oluşturduğu “Katalonya İçin Birlikte Koalisyonu” 34 (yüzde 21,65), Katalonya Cumhuriyetçi Solu (ERC) 32 (yüzde 21,39) ve Halk Birliği Adaylığı Partisi (CUP) 4 (4,45) milletvekili çıkardı.
  • Bağımsızlık yanlıları oy oranı olarak yüzde 50’nin altında kalsa da seçim sistemi nedeniyle 70 sandalye elde etti ve hükümeti kurmak için gerekli minimum sayı olan 68’i geçti. 2015 seçimlerinde 72 sandalye kazanan ayrılıkçı partiler, güç kaybetse de iktidara tutunmayı başardı.

 

Carles Puigdemont’a yeniden başkanlık yolunu açtı

  • Sonuç, bağımsızlık ilanı sonrası görevden alınan, hakkında tutuklama kararı çıkarılan Katalonya İçin Birlikte Koalisyonu lideri ve eski yerel yönetim başkanı Carles Puigdemont’a yeniden başkanlık yolunu açtı. Kaçtığı Belçika’dan İspanya’ya dönmesi durumunda hakkında tutuklama kararı olan Puigdemont’un, ülkeye dönüp dönmeyeceği şu aşamada bilinmiyor.
  •  

    Onclick Popunder

    Birlik yanlısı partilerin aldıkları oy iktidar için yeterli dğeil

    Kendilerini “Anayasacılar” olarak adlandıran birlik yanlısı partilerden Vatandaşlar (C’s) 37 (yüzde 25,36), Katalonya Sosyalist Partisi (PSC) 17 (13,88) ve Katalonya Halk Partisi (PPC) 3 (yüzde 4,24) koltuk kazandı.

  • Vatandaşlar (C’s), en çok oyu elde edip birinci parti olsa da tek başına iktidar olamadı. 2015’te 25 koltuk kazanan C’s’nin 36 yaşındaki kadın lideri Ines Arrimadas, yakaladığı çıkışla seçimin “parlayan yıldızı” olarak dikkati çekti. 
  • Bu iki grup dışında kalan aşırı sol görüşlü Catalunya en Comu Podem (Cec Podem) ise 8 parlamenter (yüzde 7,45) ile meclise girdi.(NTV)
-Reklam- Bu Haberler de İlginizi Çekebilir

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz