Danimarka’nın 2040 yılına kadar emeklilik yaşını 70’e çıkarma kararı Fransa’da da tartışma yaratırken, eski bakan Ségolène Royal bu modeli “propaganda” olarak niteleyerek sert tepki gösterdi.
Danimarka Parlamentosu’nun geçtiğimiz günlerde aldığı kararla, emeklilik yaşı 2040 itibarıyla 67’den 70’e çıkarılacak. Bu karar, Avrupa’da bir ilk olma özelliği taşıyor. Ancak Fransa’da tartışmalara yol açtı. Eski bakan Ségolène Royal, 23 Mayıs’ta RTL kanalına verdiği demeçte bu uygulamaya sert çıktı: “Bu bir propaganda, Fransa’ya uyarlanamaz” dedi.
“Ağır İşler Göz Ardı Edilemez”
Royal, Danimarka ile Fransa’nın sosyal sistemlerinin çok farklı olduğunu belirtti. “Danimarka, ağır işlerde çalışanları Fransa’ya kıyasla çok daha iyi koruyor. Bizde bu konuda ciddi bir geri çekilme var” ifadelerini kullandı. Ayrıca Danimarka’da emeklilik sisteminin esnek olduğunu, yani isteyenin daha uzun çalışabildiğini, fakat ağır işlerde çalışanlar için böyle bir dayatmanın haksızlık olacağını belirtti.
Sermaye Tabanlı Sisteme Karşı
Royal, Danimarka’daki kısmi kapitalizasyon sistemine de temkinli yaklaşıyor. Fransa’daki sosyal güvenlik sistemi sayesinde özel yatırım fonlarına gerek olmadığını savunan Royal, “Emeklilik sistemini piyasanın insafına bırakmak, kriz dönemlerinde milyonlarca insanı mağdur edebilir” dedi.
“Emeklilik Yaşı Tek Kriter Değil”
Royal ayrıca, emeklilik yaşının tek başına belirleyici olmadığını, prim ödeme süresinin de emeklilik şartları açısından çok önemli olduğunu vurguladı. “Yasal yaşa gelseniz bile yeterli priminiz yoksa emekli olamazsınız. Bu da sistemin başka bir adaletsizlik boyutu” diye ekledi.
Tüm gelişmelerden haberdar olmak için Artı33’ü Facebook @arti33com, Twitter @haberarti33 ve Instagram’da @haberarti33 takip edin…
YASAL UYARI: Bu haberin yayın hakkı www.arti33.com sayfasına aittir. Fransa hariç haberin linki kaynak gösterilerek paylaşılabilir.













































