Avrupa’da ilk: Yardım alan Türklerden TC kimlik numarası da istenecek

Reklam

Avrupa’da ilk kez bir ülke, ülkesinde sosyal yardımlardan yararlananlardan kökeni oldukları ülke ile ilgili de kimlik bilgisi istemeye karar verdi. Hollanda Yüksek İdare Mahkemesi, bundan böyle sosyal yardım ödenecek Türklerden T. C. kimlik numarası istenmesini hukuka uygun buldu.

Hollanda’da Danıştay (Centrale Raad van Beroep), T. C. kimlik numarasını bildirmeyen Türklerin AOW yaşlılık aylığı ve ek sosyal yardım alanlarının paralarının kesilmesinin önünü açtı. Sabah gazetesinde yer alan habere göre mahkeme, hem Türk hem Hollanda vatandaşı Hollanda’da ek ödenek alabilmeleri için kurumlar tarafından istenen tüm şartların yerine getirilmesi gerektiği yönünde karar verdi. Bu şartlar arasında, kişilerin T. C. kimlik numarasını bildirme zorunluluğu da yer alıyor. Karar, ülkede yasayan Faslıları da kapsıyor. Bu kararla mahkeme, “T.C. kimlik numarasını yerel yönetimlerle paylaşmayanlara ödenek yok” diyen yerel yönetimleri haklı buldu.

MAL VARLIĞI ARAŞTIRILACAK

Onclick Popunder

Davayı kaybeden Türk ve Faslıların karara itiraz hakkı bulunmuyor. Alınan bu karar sonrası Hollandalı Türklerin, Türkiye’deki mal varlıklarının daha kolay araştırılmasının da önü açılmış oldu. Toplam yedi Türk ve Fas kökenli, mal varlığı ya da ek gelir araştırmasının yalnızca Türkler ve Faslıları kapsamasının “ayrımcılık olduğu” gerekçesiyle davacı olmuştu. Mahkeme ise kimlik numaralarının istenmesinde ödenek alan kisinin kökeninden değil, tatil için yılda 13 hafta Hollanda dışında bulunulmasından hareket edildiğini ve bunun ayrımcılık olmadığını bildirdi.

KURUMLARIN ELİ GÜÇLENDİ

Danıştay, kimlik numarasının istenmesinin özel hayatın gizliliği kapsamına girmediğine de hükmetti. Son yıllarda sosyal yardım veren kurumlar ile Sosyal Güvenlik Kurumu SVB, yaslılık maaşı alan kişilerden, mal varlığı beyanı ve T. C. kimlik numarasını istiyor. Bu bilgiler ile yardım alan kisinin Türkiye’den geliri olup olmadığı kontrol ediliyor. Bu bilgileri vermeyen kişilerin ek ödenek almaya hakları olmadığına hükmeden Danıştay, kurumların elini güçlendirdi. Kurumlar aynı zamanda, Türkiye’den kişilerin emekli aylığı alıp almadığını da merak ediyor.(Sabah)

-Reklam- Bu Haberler de İlginizi Çekebilir

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz