Louvre’de sergilenen Türk çinileri çalıntı mı satın mı alındı?

Reklam

Türkiye’nin iadesini istediği Fransa’da Louvre müzesinde sergilenen İstanbul’da Piyale Paşa Camii’ne ait çinilerin akıbeti henüz bilinmiyor. 

Türkiye son dönemde yurt dışına kaçırılan eserlerin geri getirilmesi için önemli çalışmalar yürüttü. Toplamda 4 bin 311 eser bulunarak ait oldukları Türkiye’ye geri getirildi. Ancak yurt dışına kaçırıldığı iddia edilen en önemli eserler arasında yer alan İstanbul’da Piyale Paşa Camii’ne ait çiniler ise hala Louvre Müzesinin İslam Sanatları Bölümü’nde sergilenmeye devam ediyor.

Türkiye çalıntı diyor, Louvre satın aldıklarını iddia ediyor

Daha önce Paris’te düzenlenen UNESCO’nun tarihi eserlerin çalınmasını engellemeye yönelik toplantıda bu konu gündeme gelmezken, ilerleyen dönemlerde Louvre müzesinin nasıl bir adım atacağı merak konusu oldu. Daha önce Louvre müzesinden yapılan açıklamada çinilerin çalıntı olmadığı çoğunluğunun da 19. yüzyılın sonlarında satın alma, bağış ve miras yolu ile elde edildiği iddia edilmişti.

Onclick Popunder

Louvre 2’inci Selim Türbesi’nin çinilerini vermemişti

Kültür ve Turizm Bakanlığı, Louvre Müzesi’nde dönemin Cumhurbaşkanı François Hollande tarafından açılan İslam Sanatları Bölümünde sergilenen çinilerin Sultan II. Selim’in damatlarından Kaptan-ı Derya Piyale Paşa tarafından yaptırılan camiden çalındığını doğrulamıştı.

-Reklam- Bu Haberler de İlginizi Çekebilir

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz