Yıllardır Almanya’da yaşadıktan sonra memleketi Elazığ’a kesin dönüş yapan gurbetçi, yılda 432 ton süt üretimi yapan bir çiftlik kurdu.
Almanya’da 20 yıldır gurbetçi olan ve TKDK’dan aldığı destek ile Elazığ’daki köyüne dönerek çiftlik kuran 5 çocuk sahibi Bekir Çetiner, ailesiyle birlikte çalışarak yılda 432 ton süt üretiyor. Aldığı 2.9 milyon lira hibe ile toplam 4,5 milyon liralık bir yatırım yapan Çetiner, Avrupa’da bu tarz desteklerin olmadığını ifade etti.
“İşletmenin maliyeti 4,5 milyon TL”
2002 yılında Avrupa’ya gittiğini dile getiren Bekir Çetiner, “Almanya’da yaklaşık 20 yıl kaldım, orada çalıştım ve evlendim. Yaklaşık 22 yıldır da Alman vatandaşı olan eşimle orada yaşıyorduk. 2 yıl önce Türkiye’ye geldik. Çiftlik ile alakalı bir çok araştırmamız oldu. O sırada TKDK ile tanıştık. Proje hazırladık ve bu aşamada Sertaç bey ile iletişime geçtik. Kendisinin bize bayağı bir yardımı oldu. Ondan sonra müracaat ettik ve başvurumuz 2021 yılında kabul edildi. Aynı yılın son ayında işletmemiz teslim edildi. Buranın maliyeti 4.5 milyon TL tutarındaydı. Bunun 2.9 milyon TL’sini TKDK desteğiyle temin ettik. Geri kalanını öz sermayemiz ile hallettik. Birkaç ay sonrasında ise yurt dışından hayvan ithal ettik” dedi.
“Yurtdışında böyle destekler yok”
Çetiner, ” Yurtdışında böyle destekler yok. Oranın çiftçisi ile konuşuyoruz. Bu işe girmeden önce 2 yıla kadar Avrupa’da araştırma yaptım. Avrupa’da böyle bir destek yok. Devlet, çiftçinin yanında durmuyor. Buraya dönmemizin, böyle bir işletme kurmamızın nedeni, burada aldığımız hibe desteği de çok önemli oldu. Öz sermaye ile bu kadar risk altına girilmez. Türkiye’de dana ve süt desteği var, Avrupa’da bunlar yok. TKDK’nın burada bize çok destekleri oldu. GES için de müracaatlarımızı tamamladık. GES’in yanı sıra bazı ekipmanımız eksik. Onlarla birlikte yeni, projemizi sunduk. İnşallah, onlar da kabul görür, onaydan geçerse yaklaşık 6.5 milyon TL bir yatırım olacak” şeklinde konuştu.











































