Fransa’nın güneyinde hayvancılık yıllar süren krizden sonra ilk kez rahat nefes alıyor. Rabastens-de-Bigorre pazarında danaların kilo fiyatı kısa sürede 1 euro artarak tarihi bir seviyeye ulaştı. Sektörde moral artarken, üreticiler gençlerin yeniden hayvancılığa yönelmesini umuyor.
Fransa’da hayvancılık ve besicilik rekor kırmaya başladı. Hautes-Pyrénées bölgesindeki Rabastens-de-Bigorre kantar pazarında her salı günü yapılan dana satışları bu yıl adeta yeniden canlandı. Uzun yıllardır süren ekonomik sıkıntıların ardından fiyatlar sonunda yükselişe geçti. Özellikle besiciliğe uygun danalar için talep artarken, üreticiler bu artışın sektörü toparlayabileceğini söylüyor.
Fiyatlar Neden Bu Kadar Yükseldi?
Ortalama 300 kiloya ulaşan 6 aylık danaların kilo başına fiyatı bir anda 1 euro arttı. Bu durum hem Fransa içindeki hem de İtalya ve İspanya’ya ihracat yapan üreticileri sevindirdi.
Clément Mengelle isimli bir üretici, “Kimse böyle bir artış görmedi, bu çok cesaret verici. Hayvancılığa teknik yatırımlar yapmamıza olanak sağlıyor,” sözleriyle durumu özetliyor.
Sektör Neredeyse Yok Oluyordu
Özellikle son 4 yıl içinde dana fiyatlarının çok düşük seyretmesi nedeniyle birçok çiftçi hayvanlarını satmak zorunda kalmıştı. Bu durum “decapitalisation” yani hayvan varlığının erimesi olarak tanımlanıyor. Üreticiler artık ellerindeki az sayıda hayvana daha iyi fiyatlar bulabiliyor.
Pierre Bazet’e göre, “20 yıldır doğru düzgün gelir elde edilemiyordu. Şimdi hem hayvan sayısı azaldı hem de sağlık krizleri üretimi etkiledi. Ancak talep devam edince fiyatlar hızla yükseldi.”
Genç Üreticiler İçin Yeni Bir Şans
Sektördeki moral yükselmesi, gençleri yeniden hayvancılığa yönlendirebilir. Eric Duclos, “Tarım bölgelerinde insan kalmadı. Eğer gençleri bu işe teşvik etmezsek hayvancılık tamamen bitecek,” diyerek destek çağrısında bulundu.
Tüketici Fiyatları Ne Olacak?
Şimdilik bu fiyat artışı market etiketlerine yansımış değil. Ancak uzmanlara göre, üretici fiyatlarındaki bu yükselişin yakında tüketicilere de yansıması kaçınılmaz.
YASAL UYARI: Bu haberin yayın hakkı www.arti33.com sayfasına aittir. Fransa hariç haberin linki kaynak gösterilerek paylaşılabilir.
Tüm gelişmelerden haberdar olmak için Artı33’ü Facebook @arti33com, Twitter @haberarti33 ve Instagram’da @haberarti33 takip edin…










































