Fransa’nın Andrézieux-Bouthéon kentinde belediye, Aralık ayı boyunca somurtmayı yasakladı. Belediye halkı gülümsemeye ve renkli giyinmeye teşvik eden “anti-morozite” genelgesi yayımladı.
Loire bölgesindeki Andrézieux-Bouthéon’da Belediye Başkanı François Driol, 27 Kasım’da aldığı kararla Aralık ayını “iyi ruh hâli ayı” ilan ederek somurtmayı yasakladı. Genelgede, vatandaşların gülümsemeleri, neşeli olmaları ve rengârenk kıyafetler giymeleri teşvik ediliyor.
Gülümseme şartı, renkli kıyafet teşviki
Belediyenin kış aylarının kasvetli atmosferini dağıtmak için aldığı bu karar, şehirde hem şaşkınlık hem de tebessümle karşılandı.
Driol, kararın amacının kış aylarındaki olumsuz ruh hâlini hafifletmek olduğunu belirterek, “İnsanların birbirine pozitiflik bulaştırmasını istiyoruz” dedi.
Amaç: Kasvetli havayı dağıtmak
Genelgede, vatandaşlara “mümkün olduğunca gülümsemek”, “renkli giyinmek”, “kendini şımartacak yemekler yemek” ve “her karşılaşmada iyi dileklerde bulunmak” gibi maddeler yer alıyor.
Belediyenin aldığı karar zorunlu değil; yalnızca iyi niyetli bir teşvik niteliği taşıyor.
Halk uygulamadan memnun
Kentte birçok işletme genelgeyi vitrinine asarak uygulamaya destek verdi. Bir kafede çalışan Juliette, “Çok eğlenceli bulduk, kalbine dokunuyor insanın” derken, bazı sakinler kararın şehirde pozitif bir atmosfer yarattığını söylüyor.
87 yaşındaki Simone ise özellikle insanların birbirine daha fazla selam vermeye başlamasından memnun: “Sokakta konuşmak çok güzel, keşke hep böyle olsa.”
Gelenek hâline geldi
Belediye Başkanı Driol, her yıl Aralık ayında farklı ve eğlenceli kararlar yayınlamasıyla biliniyor. Geçen yıl, Noel Baba’ya şehrin tüm çatı ve sokaklarında serbestçe “park etme izni” verilmişti.
YASAL UYARI: Bu haberin yayın hakkı www.arti33.com sayfasına aittir. Fransa hariç haberin linki kaynak gösterilerek paylaşılabilir.
Tüm gelişmelerden haberdar olmak için Artı33’ü Facebook @arti33com, Twitter @haberarti33 ve Instagram’da @haberarti33 takip edin…












































