Alerjik çocuklarda bağışıklık için öneriler

Reklam

Vücudumuz hareket etmek için, düşünmek için veya hasar görmüş hasta bir dokuyu tamir etmek için enerjiye ihtiyaç duyar. Bu enerji, vücuda alınan gıdaların havadaki oksijen ile yakılması sonucu elde edilir. Ancak bu enerji üretimi sırasında bir odunun yandıktan sonra etrafa küllerinin saçılması gibi bazı atık maddeler, küller oluşur. Vücudumuz bu külleri, antioksidan adı verilen bazı koruyucu maddeler ile ortamdan uzaklaştırır. Ancak vücutta antioksidan koruyucu maddeler yetersiz kalırsa, normal vücut işlevi sırasında oluşan bu küller, aynı bir elmanın açıkta beklemesi sonucu kararması ya da bir demirin paslanması gibi, dokularımızı hasara uğratır, çürütür. Bu nedenle organlarımızı, dokularımızı canlı, ilk günkü gibi parlak ve sağlıklı tutmak istiyorsak, nasıl elmayı kararmaması için limonlu suyun içine koymak gerekiyorsa, vücudumuzun da paslanmaması için dışarıdan yeterli miktarda antioksidan almamız gerekir.

Yetersiz antioksidan desteği ve vücudun paslanması işlemi en çok bağışıklık zayıflığı ve bunun sonucu olarak gelişen Alerji, Astım, Çölyak Diyabet, Kanser gibi hastalıklarla sonuçlanır. Bu zararlı etkiden korunmak için öncelikle vücudu normalden çok paslandıracak çevre etkenlerinden uzak durmak ve beraberinde bol antioksidan (pas sökücü) sunacak gıdaları tüketmek durumundayız. Şimdi, kışın hastalanma potansiyeli daha fazla olan alerjik çocuklar başta olmak üzere tüm çocuklarda güçlü bir bağışıklık için yapılması gerekenleri göreceğiz.

Onclick Popunder

GÜÇLÜ BİR BAĞIŞIKLIK İÇİN YAPILMASI GEREKENLER          

1- ÇOCUKLARI PAKETLİ GIDADAN UZAK TUTUN
Çocuklarınıza tuzlu (balık, çubuk vb. şekillerde )krakerler, bisküvi, hazır kek, mısır gevreği, cips gibi hazır, katkı maddeli gıdaları yedirmeyin, siz de yemeyin, evinize sokmayın. Raf ömrünü uzatıcı katkı maddeleri bağışıklığın en büyük düşmanıdır. Mutfağa girin, hamur işlerini evinizde tam tahıl unundan, esmer şekerle ve zeytinyağıyla yapın ve çocuğunuzun tatlı olarak öncelikle taze meyve veya evde yapılmış meyve tatlılarını tüketmesini teşvik edin.

2- KAKAOYU HAYATINDAN ÇIKARIN                      

Çocuklarınızın daha az hasta olmasını istiyorsanız, onlara kakao yedirmeyin, kahve, buzlu çay ve kola içirmeyin. Kafein en baş vücut paslandırıcıdır. Kafein en çok da çocuklarınızın bol bol tükettiği çikolata, gofret, kakaolu süt, kakaolu kahvaltılık gevrek, (bilumum popslar) kakaolu fındık ezmesi gibi gıdalardan gelir. Bunları evinize sokmayın.

3- ÇİĞ MEYVE SEBZE YEDİRİN
En iyi antioksidan (pas çözücü) bol taze sebze, meyvedir. Çocuklarınıza tatlı olarak çeşit çeşit çiğ meyve, sebze yedirin. Hazır meyve suları yerine, taze meyve sebze suları sıkın.

4-BALIK YEDİRİN VEYA BALIK YAĞI VERİN
Çocuklarınıza balık yedirin veya omega-3 içeren balık yağı içirin. Hayvansal etlerden tüketilirken vücutta en az atık-kül bırakan et balıktır. Bu nedenle alerjik ve astımlı çocuklara, eğer balık alerjisi yoksa haftada 2-3 gün balık, diğer etlerden de doğal besi tavuk veya hindi, kırmızı etlerden de kuzu etini tercih edin.

5- İNEK SÜTÜ YERİNE KEÇİ SÜTÜ İÇİRİN
Hayvansal sütlerden en az atık-kül oluşturan sütler keçi, manda ve koyun sütüdür. Süt ve süt ürünü seçiminde paketli UHT inek sütü yerine günlük pastörize keçi, manda, koyun sütü ve bunlardan üretilmiş yoğurt, ayran ve taze peynir tercih edin.

6- ZEYTİNYAĞI TERCİH EDİN
Yağ seçiminde hem yemeklerde hem de hamur işlerinde zeytinyağı tercih edin. Çocuklarınıza pastanede yapılmış, margarin içeren, açma, poğaça, kurabiye, pasta yedirmeyin. Bunları evde kendiniz zeytinyağı ile yapın.

7- SU İÇİRİN
En iyi pas sökücü, atık-kül arındırıcı dolayısıyla bağışıklık güçlendirici SU’dur. Çocuklarınızı su içmeye alıştırın. İçecek olarak şekerli, kolalı ve gazlı içeceklerden, hazır meyve sularından uzak tutun.

8- TARIM İLAÇLARINI UZAKLAŞTIRIN
Kimyasal tarım ilaçları ve gübre artıkları modern yaşamın getirdiği en önemli bağışıklık zayıflatıcıdır. Mümkünse organik meyve sebze tercih edin ya da meyve ve sebzeyi üzerindeki kimyasal gübre ve tarım ilaçlarından arındırmak için tüketmeden önce suda bekletin. 

9- EV İÇİ HAVA KİRLİLİĞİNİ GİDERİN
Bağışıklığı zayıflatan hava kirliliğini minimuma indirmek için ev içinde sigara dumanı, çamaşır suyu ve temizlik ürünleri gibi kimyasal kokusu ve rutubet kokusunu engelleyin. Ev dışında mümkün olduğunca trafikten ve sanayiden uzak yaşam alanlarını seçin.

10- MİKROP AŞISI İLE VÜCUDU MİKROPLARA ALIŞTIRIN       Her sonbahar sinüzit, bademcik iltihabı, orta kulak enfeksiyonu gibi hastalıklara neden olan mikroplara karşı vücudu güçlendirmek amaçlı kullandığımız Mikrop Aşıları’nın Çocuk Alerji ve İmmünoloji (Alerji ve Bağışıklık sistemi) Uzmanlığı gözetiminde kışa girmeden önce mutlaka yapılmasını sağlayın.

Çocuk Alerjisi Uzmanı Prof. Dr. Yonca Tabak

Hürriyet

-Reklam- Bu Haberler de İlginizi Çekebilir

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz