Almanya’da burka ve çarşaf yasağı gündemde

Reklam

Almanya’da da 2017 seçimleri öncesinde burka yasağı yeniden alevlenmeye başladı.

Almanya‘nın Würzburg ve Ansbach kentlerinde yaşanan terör saldırılarının ardından güvenlik önlemlerini sertleştirmeye hazırlandığı belirtilen Hristiyan Birlik Partilerine CDU/CSU mensup içişleri bakanlarının,18-19 Ağustos tarihlerinde “Berlin Açıklaması” adıyla kamuoyuna deklare etmeye hazırlandıkları taslak metinde, burka ve çarşaf yasağını gündeme getirecekleri öne sürülmüştü.

Onclick Popunder

Bir çok politikacı bu yöndeki talepleri doğru bulmuyor. SPD lideri Sigmar Gabriel, Frankfurter Rundschau gazetesine yaptığı açıklamada, İçişleri Bakanı Thomas de Maiziere’nin daha önce sarfettiği “ Hoşumuza gitmeyen her şeyi yasaklayamayız“ sözlerini hatırlatarak, bu yöndeki istekleri doğru bulmadığını söyledi. SPD’li Ralf Stegner de “Morgen Magazin“ proğramında benzer görüşleri dile getirdi. Stegner,“Tamamen kapanılması benim de hoşuma gitmiyor ancak, hoşumuza gitmeyen her şeyi yasaklamak doğru değil“ dedi. Stegner, anayasada yer alan inanç özgürlüğü nedeniyle burka yasağının uygulanamayacağını savundu.

Baden-Württemberg İçişleri Bakanı: Yasal düzenleme doğru olmaz

Schwäbischen Zeitung gazetesine konuşan Baden-Württemberg İçişleri Bakanı Thomas Strobl (CDU), burka ve çarşaf gibi yüzü kapatan giysilerin genel kurallara aykırı olmakla birlikte, yasal düzenlemenin doğru olmayacağını söyledi. Bavyera İçişleri Bakanı Joachim Herrmann (CSU) da Bayerischen Rundfunk’a yaptığı açıklamada burka yasağına karşı çıktı. Hermann, birlik partili içişleri bakanlarının üzerinde anlaştığı bir metnin henüz oluşmadığını vurguladı.

CDU milletvekili Jens Spahn Auğustos ayı başında Welt gazetsine yaptığı açıklamada “Bu ülkede burka ile karşılaşmak istemiyorum“ ifadelerini kullanmış ve yasak getirilmesini istemişti.

CSU milletvekili Gerda Hasselfeldt de, Rheinische Post gazetesinde burka yasağını savunmuş ve burkayı “Batı değerlerini reddetmek“ olarak nitelendirmişti.
Aynı şekilde “Burka takmak bana göre din özgürlüğü değil“ diyen CDU Başkan Yardımcısı Julia Klöckner de, daha önce yaptığı açıklamalarda burkanın kadını aşağıladığını savunmuş ve anayasanın kadın ve erkeği eşit gördüğüne dikkat çekerek yasaklanmasını istemişti.

Ancak tüm tarışmalara rağmen, burkanın genel olarak yasaklanmasına pek ihtimal verilmiyor. Federal Parlemento Araştırma Servisi’nin 2012 yılında yaptığı bir çalışmada ,“ Kamuya açık yerlerde burkaya genel bir yasak getirlmesi, anayasanın tarafsızlık ilkesine aykırıdır ve anayasal olarak böyle bir düzenleme yapılamaz” dediği hatırlatılıyor.

-Reklam- Bu Haberler de İlginizi Çekebilir

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz