Almanya’da yaşayan bir gurbetçi vatandaş, ülkedeki devlet dairelerinde yaşanan hantallığa ve bitmek bilmeyen bürokratik süreçlere sert tepki gösterdi.
Avrupa’nın en büyük ekonomisi olarak bilinen Almanya, son dönemde hantal bürokrasi yapısı ve dijitalleşme sürecindeki gecikmeleriyle kendi vatandaşlarının yanı sıra gurbetçilerin de tepkisini çekiyor.
Almanya’da ticari faaliyetlerde bulunan bir gurbetçi, ülkede resmi bir işlem yaptırmanın aylar sürdüğünü belirterek yaşadığı mağduriyeti sosyal medyada paylaştı.
“Bir Ruhsat İçin Aylarca Bekliyoruz”
Türkiye’deki kamu hizmetlerinin sıklıkla eleştirilmesine karşılık iki ülkeyi kıyaslayan gurbetçi vatandaş, Almanya’daki işleyişin hantallığını şu sözlerle özetledi: “Almanya gerçekten zor bir ülke, özellikle bürokrasisi inanılmaz hantal. İnsanlar her fırsatta Türkiye’yi eleştiriyor ama emin olun Türkiye bu konuda Almanya’dan en az 50 yıl önde. Burada bir dükkan açmak için ruhsat başvurusu yapıyorsunuz, süreç 2-3 ay sürüyor. Normalde bir günde halledilmesi gereken işler haftalarca, aylarca masada bekliyor.”
“Alırken Hızlı, Verirken Yavaşlar”
Resmi kurumlardan bir POS cihazı almanın bile en az bir ay sürdüğünü ifade eden gurbetçi, kurumları aradıklarında sürekli “işlemleriniz devam ediyor” yanıtını aldıklarını belirtti.
Alman sisteminin para tahsilatı konusunda son derece agresif ve hızlı olduğunu ancak vatandaşa hizmet vermeye gelince sürecin tıkandığını iddia eden iş insanı, “Alacakları zaman senden çok hızlı bir şekilde tahsil ediyorlar ama senin bir hakkını veya belgeni teslim edecekleri zaman işi alabildiğine zamana yayıyorlar. Bürokrasi tamamen atıl durumda” diyerek sitem etti.
Avrupa’da yaşayan birçok Türk girişimci de benzer şekilde özellikle belediyeler ve vergi dairelerindeki randevu bulma krizleri ile kağıt kürek işlerinin yoğunluğundan şikayetçi olmaya devam ediyor.
YASAL UYARI: Bu haberin yayın hakkı www.arti33.com sayfasına aittir. Fransa hariç haberin linki kaynak gösterilerek paylaşılabilir.
Tüm gelişmelerden haberdar olmak için Artı33’ü Facebook @arti33com, Twitter @haberarti33 ve Instagram’da @haberarti33 takip edin…













































