Avrupa’nın o ülkesinde ilginç referandum: İnek boynuzlu mu olsun boynuzsuz mu

Reklam

Referanduma gidebilmek için 100 bin kişinin imza toplamasının yeterli olduğu İsviçre’de halk yine ilginç bir oylamaya gidiyor. İsviçre halkı, ineklerin boynuzlu mu yoksa boynuzsuz mu olmasına karar vermek için pazar günü referanduma gidiyor.

İsviçre’de gündem inek ve keçilerin boynuzunun doğal olarak uzamasından yana olan çiftçileri sübvansiyonlarla desteklemek mi desteklememe mi? İsviçre’de halk buna karar vermek için pazar günü referanduma gidiyor.

Euronews’in haberine göre inek ve keçilerin boynuzlarının kesilmesine karşı olan 66 yaşındaki çiftçi Armin Capaul, yıllardır verdiği mücadele ile olayın referanduma taşınmasını sağladı.

Onclick Popunder

İsviçre’de referandumun şartları neler?

İsviçre yasalarına göre herhangi bir konuda referanduma gidilebilmesi için halkın 100 bin imza toplaması yeterli. İsviçreliler bu durumu fırsat bilerek pek çok konuda referanduma gidiyor. İsviçre halkı, son olarak çiftçilere destek ve bisikletliler konusunda sandığa gitmişti.Bisikletlilerin trafikteki yol hakkını içeren “bisiklet altyapısını teşvik edilmesi” inisiyatifi yüzde 74 oyla kabul edildi. İsviçreliler yerli çiftçileri koruyan, yerli ve ithal gıdaların daha sağlıklı olmasını öngören öneriyi ise reddetti.

Çiftçi Capaul, boynuzlu hayvanların rahat hareket etmeleri için daha geniş alanlara ihtiyacı olduğunu, bunun için de daha fazla yardım fonu gerektiğini düşünüyor.

Capaul, yaşam alanlarının genişletilmesinin aynı zamanda hayvanların boynuzlarının kesilmesini de önleyeceğini savunuyor: “Onları göründükleri gibi rahat bırakmalıyız. Boynuzları da nasılsa öyle kalmalı. Onlara baktığınızda başları hep gurur duyar gibi yukarıda. Ama boynuzları kestiğinizde üzgün görünüyorlar.”

İsviçre’nin ulusal sembolü olarak görülen ve turistlerinde ilgi odağı olan ineklerin üçte biri ya boynuzları kesilmiş vaziyette ya da genetik olarak kesik doğmuş ineklerden oluşuyor.

İneklerin boynuzlarıyla daha iyi iletişim kurduklarını düşünen İsviçreli çiftçi, boynuzların hayvanların beden sıcaklıklarını düzenlemeye de yardımcı olduğuna inanıyor ve bunun için devletin çiftçilere yıllık yaklaşık 200 dolar sübvansiyon desteğinde bulunmasını talep ediyor.

Capaul, siyasiler nezdinden yaptığı girişimler sonuç vermeyince 100 bin imza toplamı ve olayın sandığa taşınmasını başardı.

Yeni Şafak

-Reklam- Bu Haberler de İlginizi Çekebilir

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz