Brexit açıklandı sonunda….
İngiltere’nin son olaylardan sonra çoğunlukla Avrupa Birliği’nden çıkmayacağı yönünde bir düşünce hakimdi. Ancak hem brokerların hem de bahis şirketlerinin aksine İngilizler Brexiti destekledi ve Avrupa ile yollarını ayırdı. İngiltere’nin bu kararından sonra sterlin 1985 yılından sonra ki en düşük değerini aldı. Tüm para birimleri karşısında değer kaybeden sterlini Euro da izledi ve Eurogbp paritesi desteği olmasaydı daha da değersiz olacaktı belkide.
Peki bundan sonra ne olacak ?
Bu sorunun cevabı büyük merak konusu olmak ile beraber önemli risk ve korkuya da sebep olmaktadır.
Önümüzde ki dönemde Avrupa’yı bekleyen sorunların bazılarını şu şekilde sıralayabiliriz;
İlk olarak, bir çok ülke de aşırı sağcı gruplar Ülkelerinin Avrupa Birliğinden ayrılması yönünde bir referandum talep etmektedir. Fransa , Hollanda, Danimarka gibi ülkelerde ki sağcı grupların ve halkın bundan sonra izleyeceği yol gerçekten önemli olacak.
Avrupa Birliği en büyük ikinci ekonomisini kayıp etti. Zaten içerisinde oldukları kriz düşünüldüğünde brexit in Avrupa Birliği’nde ileriki dönemlerde büyük yaralar açacağı göz önünde bulundurulabilir.
İkinci ise, Birliğin lokomotif ülkesi Almanya’nın brexit sonucunda, uzun dönemde Gayrisafi Yurtiçi Hasılasının yüzde 3 oranında azalacağı Ekonomistler tarafından tahmin edilmektedir. Zaten Avrupa’nın yükünü çeken güçlü bir ekonominin bile böyle küçülmesi, Birliği’nin diğer ülkelerine de negatif yansıyacaktır. Böyle bir durum ekonomik olarak ileri ki dönemlerde ciddi bir krize işaret etmektedir.
Üçüncü olarak ise, mülteci sorunu. Çin de yaşanacak bir finansal kriz, ( Son dönem ekonomik veriler ve Çin in büyümesi dikkate alındığında bazı uzmanlar Çin ekonomisinin küçük bile olsa bir kriz ile karşı karşıya kalabileceği görüşünü savunmaktadır. ) ve Fed in faiz kararını ertelemesi gibi Uluslararası sorunlarda bölge ekonomisine negatif etki edecektir.
Şimdi yukarıda değindiğiniz bu sorunlar ile beraber daha burada yazmadığımız siyasal sorunlarda oluşacağı göz önüne alındığında Türkiye’nin AB’ ye girmek için bu kadar çabalaması heralde bataklığa düşmüş birinin çırpınışı gibi olacaktır. Şu dönemde Türkiye’den çok AB nin bize ihtiyaçı var. Genç ekonomimiz ve tüketime açık iç pazarımız AB ülkeleri için bir kurtuluş şans olacaktır.
Bugünden itibaren AB de ve dünyada bir çok şey değişecektir. Yeni krizden çıkmış bir küresel ekonomi düşünüldüğünde bu dönemde hiç birşey için aceleci olmamak gerekiyor. Aksi takdirde 1. Dünya Savaşında yapılan hatalı seçimler tekrarlanabilir. Evet bir savaşa girilmez ama ekonomimiz daha büyük yaralar alabilir.
Zaman hem bize hemde dünyaya ne getireceğini ileri ki günlerde göreceğiz. Brexit bir başlangıç ve yeni bir düzene ilk adımdı. Koşmaya gerek yok emin adımlarla yavaş ve tedbirli ilerlemek bu dönemde en iyisi olacaktır.
Iyi haftasonları.