Türkiye’nin Cezayir Büyükelçisi Mehmet Mücahit Küçükyılmaz’ın “Cezayirlilerin yüzde 5 ila 20’si Türk kökenli” açıklaması büyük yankı uyandırdı.
Cezayir’de görev yapan Türkiye’nin Büyükelçisi Mehmet Mücahit Küçükyılmaz, Anadolu Ajansı’na verdiği röportajda dikkat çekici bir ifadede bulundu: Cezayirlilerin yüzde 5 ila 20’sinin Türk kökenli olduğunu söyledi.
Türkiye’nin Cezayir Büyükelçisi Muhammet Mücahit Küçükyılmaz, Türkiye ile Cezayir’in kader birliği yaptığını belirterek, ilişkilerin sosyal, kültürel, ekonomik ve siyasi temeller üzerinde güçlenerek geleceğe taşındığını söyledi.
Türk kökenli aileler ve Cezayir’de Türk sevgisi
Küçükyılmaz, Cezayir’de nüfusun yaklaşık yüzde 5 ila yüzde 20’sinin Türk kökenli olduğunun tahmin edildiğini belirterek, “Sarı, Kara, Barutçi, Telci gibi soyadlarıyla bu aileleri tanıyabilirsiniz. Kimi doğrudan Anadolu’dan, kimi Yeniçeri çocuklarının torunları olan Kuloğlu ailelerinden geliyor.” dedi.
1830 Fransız işgaline karşı direnişiyle bilinen Elhac Ahmed Bey’in de bir Kuloğlu olduğunu hatırlatan Küçükyılmaz, günlük hayatta karşılaştığı sıcak ilgiyi şöyle anlattı:
“Çarşıya pazara indiğinizde insanlar ya Türk atasından söz eder ya da Türk dizilerinden öğrendikleri ifadelerle size muhabbet gösterirler. Bir dükkânda eşime perdeyi hediye etmek isteyen bir esnafın tavrı, bu samimiyetin küçük ama anlamlı örneklerinden sadece biri.”
Tarihsel bağlar ve “kayıp zaman”
Küçükyılmaz, Osmanlı sonrası dönemi değerlendirirken şu ifadeleri kullandı:
“1830’dan 1962’ye kadar süren Fransız işgali bizim için kayıp zamandır. Osmanlı Devleti’nin içinde bulunduğu zorluklar nedeniyle güçlü bağ kurulamamış. Ancak bağımsızlıktan hemen sonra Türkiye, Cezayir’i tanıyan ilk ülkelerden biri oldu. 1963’te de büyükelçiliğimiz açıldı.”
Tüm gelişmelerden haberdar olmak için Artı33’ü Facebook @arti33com, Twitter @haberarti33 ve Instagram’da @haberarti33 takip edin…
YASAL UYARI: Bu haberin yayın hakkı www.arti33.com sayfasına aittir. Fransa hariç haberin linki kaynak gösterilerek paylaşılabilir.













































