Fransa cumhurbaşkanı adaylarından hiçbiri Türkiye’nin AB üyeliğini desteklemeyecek

Reklam

Fransa’da 23 Nisan’da yapılacak cumhurbaşkanlığı seçimlerine katılan adayların hiçbiri Türkiye’nin AB üyeliğine destek vermiyor.

Fransa’da cumhurbaşkanlığı seçiminin 23 Nisan’da yapılacak ilk turunda, hiçbir aday tek başına yüzde 50 barajını aşamazsa, en fazla oy alan ilk iki aday 7 Mayıs’taki ikinci turda yarışacak.

Onclick Popunder

Seçime 11 aday katılıyor. Ancak anketler bu adaylardan sadece Marine Le Pen, Emmanuel Macron, François Fillon ve Jean-Luc Mélenchon’un ikinci tura kalma şansına sahip olduğunu gösteriyor.

Adayların seçim kampanyalarında ön plana çıkan konulardan biri de Avrupa Birliği’nin geleceği. Ancak tartışma geçmişte olduğu gibi AB entegrasyonu değil, ‘AB’nin değiştirilmesi’ veya ‘AB’den çıkış’ temelinde gerçekleşmekte.

Fransa’da merkezde konumlanmış küçük çaplı partiler dışında bugün hiçbir siyasi hareket açık ifadelerle mevcut AB’yi desteklemiyor.

Le Pen ‘Frexit’e yakın

Aşırı sağcı Marine Le Pen, iktidara gelmesi halinde AB’nin ulusal egemenlik temelinde yeniden düzenlenmesi için diğer AB devletleriyle müzakere edeceğini, bu müzakereler başarısızlıkla sonuçlanırsa Fransa’da AB’den çıkış için (Frexit) referandum düzenleyeceğini söylüyor.

AB’nin genişleme sürecine de karşı çıkan Le Pen, Türkiye’nin olası AB üyeliğine karşı olduğunu ifade ediyor. Genişleme sürecindeki Türkiye’ye AB bütçesinden ‘aşırı para akıtıldığını’ söylerken, seçimleri kazanması halinde Türkiye ile zaten pratikte durmuş olan müzakereleri derhal bitireceği sözü veriyor.

Macron Türkiye’nin üyeliğine karşı

Seçimin ikinci turunda Le Pen’in rakibi olma ihtimali yüksek görünen Emmanuel Macron ‘çok vitesli’ Avrupa fikrine destek veriyor.

‘AB’nin desteklediği aday’ olarak bilinen Macron, AB genelinde savunma, güvenlik, enerji ve dijital ekonomi alanlarına öncelik verilmesini savunuyor. Macron Rusya, İran ve Suudi Arabistan ile birlikte ‘yeni güçler’ olarak nitelediği Türkiye’nin AB üyeliğine karşı olduğunu ifade etmekle birlikte, kapıların tamamen de kapatılmaması görüşünde.

Fillon ‘stratejik ortaklık’ istiyor

Sağ partilerin adayı François Fillon AB’nin genişleme sürecinin durdurulması ve AB içindeki mevcut sorunlara odaklanılmasını savunanlardan. Türkiye ile ‘stratejik ortaklık’ oluşturulmasını istiyor.

Fillon 2015 yılında Fransız Millet Meclisi’nde yaptığı bir konuşmada, Türkiye’nin AB üyeliğinin ‘mümkün olmadığını, arzu da edilmediğini’söylemiş, gündeme gelmesi halinde Fransa’nın bu üyeliği halk oylaması yoluyla veto edeceği öngörüsünde bulunmuştu.

Mélenchon’a göre Türkiye’de demokrasi yok

Son haftalarda gerçekleştirilen kamuoyu yoklamalarının sürpriz ismi olan sol kanattan Jean-Luc Mélenchon da mevcut koşullarda Fransa’nın AB üyeliğini sorgulayan adaylar arasında.

AB’nin ‘aşırı liberal’ politikalarını sert ifadelerle eleştiren ve bu eleştirileri toplumda geniş yankı bulan Mélenchon, Marine Le Pen ile aynı gerekçelerle olmasa da, AB’nin sosyal boyutu ön plana çıkarılarak yeniden müzakere edilmesini, bu yapılmadığı takdirde Fransa’nın AB üyeliğinin halk oylamasına sunulmasını öneriyor.

Mélenchon, Avrupa standartlarında demokrasiye sahip olmayan bir Türkiye’nin AB perspektifine tamamen karşı çıkıyor. PKK’nin AB ‘terör’örgütleri listesinden çıkarılması için Avrupa çapında başlatılan imza kampanyasının da destekçilerinden.

Diken

-Reklam- Bu Haberler de İlginizi Çekebilir

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz