Fransa’da barınma sorunu yaşayan evsizlerin sayısı her geçen yıl artıyor. Ülkedeki evsizlerin sayısı, geçen yıla kıyasla 20 bin artış göstererek 350 bine ulaştı.
Fransa’da “Yoksullar İçin Barınma Vakfı”nın 2025 raporuna göre, konut inşaatındaki durgunluk, yüksek seyreden kiralar ve yoksul kesimin barınma sorununun çözümüne yönelik kayda değer adımlar atılmaması ülkedeki evsiz sayısının artışına neden oldu.
Fransa’da 2,7 milyon kişinin sosyal konut beklediği kaydedilen raporda, 2023 yılında sosyal konut tahsis edilen kişilerin sayısının yalnızca 393 bin olduğu belirtildi.
Evsizlerin sayısı 350 bine ulaştı
Raporda, barınma sorununun çözümüne yönelik bugüne kadar kayda değer adımlar atılmadığına dikkati çekilerek, hükümet krizlerinin devam etmesiyle yaşanan siyasi irade eksikliği sonucunda bu sorunun da derinleşebileceği vurgulandı.
Evsizlerin sayısı 2002-2022’deki 10 yıllık süreçte yüzde 130 arttığı bildirilen raporda, geçen yıl 330 bin olarak kayıtlara geçen evsiz sayısının bu yıl 20 bin artarak 350 bine ulaştığı kaydedildi.
Evsiz çocukların sayısı yüzde 6 arttı
Yabancıların haklarını savunan 1000’e yakın derneğin üyesi olduğu Dayanışma Aktörleri Federasyonu (FAS) ile Birleşmiş Milletler Uluslararası Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF) Fransa tarafından yayımlanan verilere göre, bu yıl evsiz çocukların sayısı bir önceki yıla göre yüzde 6 artarak 2 bin 159’a ulaştı.
Fransa’da 2020 yılında 927 olan evsiz çocuk sayısı, dört yılda yüzde 120 artarak 2024’te 2 bin sınırını aştı. UNICEF Fransa geçen yıl evsiz çocuk sayısında 2 bin sınırının ilk kez aşıldığını ve bunun “endişe verici” bir artış olduğunu dile getirdi.
Ayrıca evsiz çocukların yaklaşık 4’te 1’ini 3 yaş altı çocukların oluşturduğu kaydedildi.
Evsizlerin üçte biri kışın soğuktan ölüyor
Evsizlerin yaklaşık üçte biri kış mevsiminde hayatını kaybediyor. Fransa’da evsizler ortalama 48,8 yaşında hayatını kaybederken, nüfusun geri kalanı ortalama 79,9 yıl yaşıyor.
Öte yandan, “Sokakta Ölenler” topluluğu, ölen evsizlerin sayısının net olarak belirlenmesinin zor olduğuna dikkati çekiyor.













































