Fransa’da hastanede kalan hastaların ödediği günlük katkı payı 1 Mart itibarıyla artırıldı. Yeni düzenlemeyle ücret 20 eurodan 23 euroya yükseldi. Artışın, sigorta primlerine de yansıması bekleniyor.
Fransa’da hastanede yatan hastaların ödediği “forfait journalier hospitalier” olarak bilinen günlük katkı payı 1 Mart Pazar günü itibarıyla 20 eurodan 23 euroya çıkarıldı. Bu ücret, hastaların hastanede konaklama ve temel hizmet giderlerine katkı olarak alınıyor.
Psikiyatri servislerinde ise günlük ücret 15 eurodan 17 euroya yükseldi. Ayrıca acil servise gidip hastaneye yatışı yapılmayan hastalar için alınan acil servis katkı payı da 19,61 eurodan 23 euroya çıkarıldı.
Amaç: Sosyal güvenlikte tasarruf
Fransa Sağlık Bakanlığı, bu artışın Sosyal Güvenlik bütçesinde bu yıl yaklaşık 400 milyon euro, tam yıllık hesaplamada ise 450 milyon euro tasarruf sağlamasını bekliyor.
Yetkililer, bu düzenlemenin hastane finansmanında tamamlayıcı sigortaların payını yeniden dengelemeyi hedeflediğini belirtti.
Sigorta primleri de artabilir
Bu ücretler genellikle tamamlayıcı sağlık sigortaları (mutuelle) tarafından karşılanıyor. Ancak sendikalar, sigorta şirketlerinin artan maliyetleri hastalara daha yüksek primler olarak yansıtabileceği uyarısında bulundu.
Milyonlarca kişi doğrudan etkilenecek
Fransa’da yaklaşık 2,5 milyon kişinin tamamlayıcı sağlık sigortası bulunmuyor. Bu kişiler hastane katkı paylarını doğrudan kendileri ödemek zorunda kalacak. Düşük gelirli kesimlerde sigortasızlık oranının daha yüksek olduğu belirtiliyor.
Hamile kadınlar, yeni doğan bebekler ve tamamlayıcı sağlık desteği (C2S) alan kişiler ise bu ücretlerden muaf tutulmaya devam edecek.
Tüm gelişmelerden haberdar olmak için Artı33’ü Facebook @arti33com, Twitter @haberarti33 ve Instagram’da @haberarti33 takip edin…
YASAL UYARI: Bu haberin yayın hakkı www.arti33.com sayfasına aittir. Fransa hariç haberin linki kaynak gösterilerek paylaşılabilir.













































