Fransa’da son günlerde etkili olan yoğun kar yağışı ve buzlanma, inşaat sektörünü fiilen durma noktasına getirdi. Paris’ten Normandiya’ya, Hauts-de-France bölgesinden kuzey şehirlerine kadar birçok bölgede büyük inşaat firmaları şantiyeleri kapattı veya faaliyetlerini ciddi biçimde azalttı. Le Monde’un sahadan aktardığı bilgilere göre kararların temel gerekçesi iş güvenliği, ancak binlerce işçi için bu durum doğrudan gelir kaybı anlamına geliyor.
7 Ocak itibarıyla Paris’te 9 santimetre, Normandiya’da 10 santimetre, Fransa’nın kuzeyinde ise yer yer 15 santimetreyi aşan kar yağışı, zaten kırılgan olan inşaat takvimlerini tamamen altüst etti. Birçok bölgede buzlanma ve kaygan zemin nedeniyle şantiyelerde çalışmak imkânsız hale geldi.
Fransa’nın önde gelen inşaat ve altyapı şirketleri olan Léon Grosse, Rabot Dutilleul, Ramery, Smac ve Tommasini gibi gruplar, sahadaki ekiplerini ya tamamen geri çekti ya da yalnızca zorunlu teknik müdahalelerle sınırlı bir faaliyet yürütmeye başladı.
En Çok Etkilenen Alanlar: Çatı, Cephe ve Yalıtım
Şu anda en büyük risk altında olan işler:
Çatı kaplama
Dış cephe (bardage)
Yalıtım ve izolasyon
İskele üzerinde yapılan tüm montaj çalışmaları
Bu alanlarda çalışan ekipler, normal şartlarda bile yüksekten düşme ve kayma riski taşıyan işler yaparken, kar ve buz nedeniyle durum hayati tehlike seviyesine yükseldi.
Şirketler, hem hukuki sorumluluklardan hem de olası kazalardan kaçınmak için şantiyeleri durdurma yoluna gitti.
Güvenlik Var, Ama Ücret Yok
Bu kararlar resmî olarak “işçi güvenliği” gerekçesiyle alınsa da, sahadaki gerçek başka bir sorunu ortaya çıkarıyor: Çalışmayan işçi maaş alamıyor.
Özellikle taşeron firmalarda ve günlük veya saatlik ücretle çalışan binlerce inşaat işçisi, şantiyelerin kapalı olduğu her gün için doğrudan gelir kaybına uğruyor. Fransa’daki Türk kökenli işçilerin yoğun olduğu sektörlerin başında da tam olarak bu işler geliyor: çatı, yalıtım, dış cephe ve kalıp işleri.
Kar Fırtınası Sadece Trafiği Değil, Ekonomiyi de Vurdu
Kar ve buzlanma yalnızca yolları değil, Fransa’nın zaten yavaşlayan inşaat sektörünü de durdurmuş durumda. Projeler erteleniyor, teslim tarihleri kayıyor ve maliyetler yükseliyor. Büyük firmalar bu gecikmeleri sözleşmelerle telafi edebilirken, işçiler için bu durum boş geçen günler anlamına geliyor.
Fransa’da on binlerce Türk vatandaşı ve Türk kökenli göçmen inşaat sektöründe çalışıyor. Özellikle çatı, cephe, yalıtım ve dış saha işleri yapanlar için bu hava koşulları, yalnızca bir meteoroloji sorunu değil, geçim meselesi haline gelmiş durumda.
Şantiyeler açılmadıkça, birçok aile için ay sonu hesabı da giderek zorlaşıyor.
Tüm gelişmelerden haberdar olmak için Artı33’ü Facebook @arti33com, Twitter @haberarti33 ve Instagram’da @haberarti33 takip edin…
YASAL UYARI: Bu haberin yayın hakkı www.arti33.com sayfasına aittir. Fransa hariç haberin linki kaynak gösterilerek paylaşılabilir.











































