Fransa’da enflasyonun hızla düşmesiyle özel sektörde maaş artışları adeta frene bastı. Uzmanlara göre şirketler, Covid öncesi döneme geri dönüyor; toplu zamlar yerine performansa dayalı bireysel artışlar öne çıkıyor.
Fransa’da Mercer’in 2025 Yıllık Zorunlu Müzakere (NAO) raporuna göre, özel sektördeki çalışanların yarısı bu yıl %2,5’in altında bir zam alacak. Geçen yıl bu oran ortalama %4 civarındaydı. Ayrıca şirketlerin yaklaşık %7’si maaşları tamamen ya da kısmen dondurdu. Bu oran, pandemi sonrası dönemde bir ilk.
Enflasyondaki Düşüş Bahane Ediliyor
Enflasyon 2023’te %4,9 iken, 2024’te %2’ye ve bu yılın ilk altı ayında ortalama %0,9’a geriledi. Şirketler, bu düşüşün yüksek zamları artık gereksiz kıldığını savunuyor. Ancak iş dünyasındaki belirsizlikler ve siyasi istikrarsızlık da maaş artışlarını sınırlayan diğer etkenler arasında gösteriliyor.
Toplu Zam Yerine Bireysel Performans Öne Çıkıyor
Mercer uzmanı Sophie de Heer’e göre, genel zamlar artık çoğunlukla sadece mavi yakalı çalışanlara uygulanıyor. Beyaz yakalılar için ise zamlar daha çok bireysel performansa bağlı. Bu durum, Covid öncesi maaş politikalarına geri dönüş olarak değerlendiriliyor.
Çalışanlar Memnun Değil: Anlaşmazlıklar Artıyor
Beklenenin altında kalan maaş artışları, iş yerlerinde gerginlik yaratıyor. Geçen yıla göre anlaşmazlık tutanaklarının sayısı %3 artarak %21’e yükseldi. Ayrıca NAO görüşmelerinin Mart ayı itibarıyla tamamlanma oranı geçen seneye göre %9 azaldı. Bu da iş yerlerinde sosyal tansiyonun arttığını gösteriyor.
Şirketler Alternatif Yan Haklar Sunuyor
Maaş zammı yetmeyince bazı şirketler ek avantajlar sunmaya çalışıyor. Yeme kartı katkısını artırmak (%15), kadın-erkek eşitliğine yönelik projeler (%13), sağlık sigortasına işveren katkısı (%7), ulaşım desteği (%7) ve kar paylaşım anlaşmalarını güncellemek (%6) gibi başlıklar öne çıkıyor.
Uzmanlar Uyarıyor: Beklentiler Düşürülmeli Mi?
Son üç yılda yaşanan yüksek maaş artışlarının kalıcı olmasını bekleyen çalışanlar, yeni dönemde hayal kırıklığı yaşıyor. Uzmanlar ise, şirketlerin mevcut ekonomik koşullarda daha seçici olacağına dikkat çekiyor.
YASAL UYARI: Bu haberin yayın hakkı www.arti33.com sayfasına aittir. Fransa hariç haberin linki kaynak gösterilerek paylaşılabilir.
Tüm gelişmelerden haberdar olmak için Artı33’ü Facebook @arti33com, Twitter @haberarti33 ve Instagram’da @haberarti33 takip edin…











































