Fransa’da şok: ‘Ermeni soykırımı’ yoktur diyenlere 1 yıl hapis 45 bin Euro ceza

Reklam

Fransa Ulusal Meclisi, sözde ‘Ermeni soykırımını’ kabul etmeyenlerin cezalandırılmasını öngören yasa teklifini kabul etti. Cuma günü mecliste oy birliğiyle kabul edilen yasaya göre soykırım iddialarını kabul etmeyenlere 1 yıl hapis 45 bin Euro da para cezası verilecek.

13 Nisan’da Başbakan Manuel Valls tarafından tanıtılan ‘eşitlik ve vatandaşlık’ reform paketinin 38’inci maddesi hükümetin son dakika önerisiyle değiştirildi. 27 Haziran’da meclise sunulan değişiklik teklifiyle yasaya, ”İnsanlığa karşı işlenen çirkin suçları inkar eden yada küçümseyenler ile bu suçları övenlere 1 yıl hapis, 45 bin Euro da para cezası verilir.”ifadeleri eklendi.Değişiklik teklifi 21 milletvekilinin katıldığı oturumda oy birliğiyle kabul edildi.

Onclick Popunder

Ermeniler bile yasayı şaşkınlıkla karşıladı

Fransızca yayınlanan Ermeni dergi ‘Armenews’in bile sürpriz olarak nitelendirdiği değişiklikle hükümet, 2011 Aralık’tan sonra yeniden soykırımı inkar edenlerin cezalandırılmasını öngören yasa teklifini meclisten geçirmiş oldu. Oylamaya hükümeti temsilen katılan Devlet Bakanı Ericka Bereigts da bundan böyle sözede ‘Ermeni soykırımı’nın inkarının da cezalandırılacağını söyledi. Fransız Bakan,  “Bugüne kadar yalnızca Yahudi Soykırımı’nı inkar edene ceza verilebiliyordu. Bundan böyle Ermeni Soykırımı’nı inkar eden de cezalandırabilecek“ şeklinde açıklama yaptı.
Hükümet kaynakları, yasanın bu haliyle Anayasa Konseyi tarafından iptal edilmeyeceğini iddia ediyor.

Valerie Boyer’in yasasını Anayasa Konseyi iptal etmişti

Daha önce Cumhuriyetçiler Marsilya Milletvekili Valerie Boyer tarafından hazırlanan inkar yasa tasarısı, Şubat 2012’de Anayasa Konseyi tarafından Fransız yasalarına aykırı olduğu gerekçesiyle iptal edilmişti. O dönem cumhurbaşkanı adayı olan François Hollande da kazanması halinde yeniden Ermeni soykırım iddialarını inkar edenlerin cezalandırılacağı bir yasa hazırlayacağı sözünü vermişti. Hollande Ocak ayında Fransa Ermeni Konfedarasyonlar Birliği (CCAF) yemeğine katılmış eski AİHM başkanı Jean-Paul Costa’yı yeni bir tasarı için görevlendirdiğini söylemişti. Hollande’ın cumhurbaşkanlığı seçimlerine 1 yıldan az bir süre kala attığı bu adımın seçim yatırımı olduğu iddia ediliyor.

Bundan sonra ne olacak?

Fransız meclisinde ilk görüşmede kabul edilen yasa Senato’nun önüne gelecek. Senato’da da kabul edilmesi durumunda yasanın yıl sonuna kadar yürürlüğe gireceği belirtiliyor. Ancak hukukçular  yasanın tekrar gerekli imzanın toplanıp Fransa Anayasa Konseyi’nin önüne getirilmesi durumunda reddedilmesinin büyük olasılık olduğunu ifade ediyor. Yasanın 11 üyeli Anayasa Konseyi’ne taşınabilmesi için 60 senatör ve 60 milletvekilinin imzası gerekiyor.

-Reklam- Bu Haberler de İlginizi Çekebilir

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz