Fransız kamuoyunda yıllardır süren “Yardımla geçinmek çalışmaktan daha avantajlı” tartışması, yeni veriler ve uzman analizleriyle yeniden gündeme oturdu.
Fransa’da sosyal yardımların gerçek etkisini mercek altına alan son araştırmalar, toplumda yerleşmiş birçok algının gerçeği yansıtmadığını ortaya koyuyor.
Fransızların yarısı işsizlik yardımlarının çok uzun sürdüğünü düşünüyor
Unédic’in 26 Kasım’da yayımladığı araştırmaya göre, Fransızların yüzde 47’si işsizlik yardımı sürelerinin fazla uzun olduğunu düşünüyor. Katılımcıların üçte biri ise işsizleri hâlâ “devlet yardımıyla yaşayanlar” olarak görüyor. Kamuoyunda yavaş da olsa azalan bu algı, yine de sosyal yardımların çalışmaktan daha avantajlı olduğu yönündeki görüşü beslemeye devam ediyor.
İşsizlik ödeneği hiçbir zaman eski maaşı aşmıyor
Yaygın inanışın aksine, Fransa’da işsizlik ödeneği eski maaşı geçemiyor. Kanun gereği ARE ödemesi, çalışanın önceki brüt maaşının yüzde 57 ile 75’i arasında belirleniyor. Örneğin, 2.000 euro net maaş alan bir kişi en fazla 1.500 euro işsizlik ödeneği alabiliyor. Üstelik ortalama ödenek, Unédic verilerine göre sadece 1.033 euro.
6,2 milyon iş arayanın bulunduğu ülkede, yalnızca 2,7 milyonu işsizlik yardımı alabiliyor. Birçoğu çalışma süresinin yetersiz olması, yükümlülükleri yerine getirmemek veya özel durumlar nedeniyle yardımdan yararlanamıyor.
Sosyal yardımlar maaş seviyesinden çok uzak
Uzmanlara göre sosyal yardımların “rahat bir yaşam” sunduğu iddiası gerçekçi değil. OFCE ekonomistlerinin hesaplamasına göre; çocuksuz, işsiz ve kiracı bir kişinin aldığı toplam yardım 851 euroyu geçmiyor. Bu rakam, 873 euroluk büyük yoksulluk sınırının bile altında.
Ayrıca 2022’de yayımlanan Drees raporu, RSA hakkına sahip kişilerin yüzde 34’ünün bu yardımı hiç talep etmediğini ortaya koydu. Bilgilendirme eksikliği ve karmaşık süreçler, birçok kişiyi sistem dışında bırakıyor.
Çalışmak daha avantajlı
Uzmanlara göre tüm tabloya bakıldığında çalışmak, sosyal yardımlara kıyasla çok daha kazançlı. Çünkü düşük gelirli çalışanları destekleyen prime d’activité maaşa önemli bir ek getiriyor.
Tam zamanlı asgari ücretle çalışan biri 1.425 Euro net maaşa ek olarak 258 Euro prime d’activité alıyor. Böylece toplam gelir 1.683 Euro’ya çıkıyor. Yani çalışanın eline geçen para, sosyal yardımların neredeyse iki katı.
Aynı durum yarı zamanlı çalışanlar için de geçerli. Araştırmalara göre, yarı zamanlı asgari ücret bile RSA ve APL toplamından daha yüksek bir gelir sağlıyor. Drees’in 2024 analizinde de “Aile yapısı ne olursa olsun, çalışanların toplam geliri her zaman yardımlarla geçinenlerden daha yüksektir” ifadesi yer aldı.
Prime d’activité, düşük ücretler nedeniyle oluşan açığı kapatarak çalışma hayatını maddi açıdan daha cazip hâle getiriyor.
YASAL UYARI: Bu haberin yayın hakkı www.arti33.com sayfasına aittir. Fransa hariç haberin linki kaynak gösterilerek paylaşılabilir.
Tüm gelişmelerden haberdar olmak için Artı33’ü Facebook @arti33com, Twitter @haberarti33 ve Instagram’da @haberarti33 takip edin…













































