Auchan, Fransa genelinde 91 süpermarketi rakibi Intermarché’nin çatı kuruluşu Mousquetaires Grubu’na devretmeye hazırlanıyor. Dokuz bölgeyi kapsayan yeniden yapılanma, perakende sektöründe büyük değişime yol açacak.
Fransa’nın önde gelen market zincirlerinden Auchan, ülke genelinde kapsamlı bir yeniden yapılanma planını resmen duyurdu. Şirket, 91 süpermarketini Mousquetaires Grubu’na satmayı planlarken, yüzlerce mağazanın statüsünü de değiştirmeye hazırlanıyor. Açıklama, düzenli olarak Auchan mağazalarından alışveriş yapan milyonlarca tüketiciyi yakından ilgilendiriyor.
Dokuz bölgede 91 mağaza satışta
27 Ocak’ta duyurulan plana göre satışa çıkarılacak 91 süpermarket; Auvergne-Rhône-Alpes, Bourgogne-Franche-Comté, Grand Est, Hauts-de-France, Île-de-France, Normandie, Nouvelle-Aquitaine, Occitanie ve Provence-Alpes-Côte d’Azur bölgelerine yayılmış durumda. Mağazaların tam listesi kamuoyuyla paylaşılırken, satış sürecine ilişkin nihai kararın Nisan ayı içinde verilmesi bekleniyor.
164 mağaza franchise modeline geçecek
Satışa ek olarak Auchan, 164 süpermarketi farklı bir hukuki yapıya dönüştürmeyi planlıyor. Bu mağazalar, Intermarché veya Netto markaları altında franchise modeliyle işletilecek. Auchan, mağaza binalarının ve ticari varlıkların sahibi olmaya devam edecek, çalışanların işvereni olmayı sürdürecek ve franchise bedeli karşılığında işletmeyi yönetecek. Bu dönüşümün 2027 Nisan ayına kadar kademeli olarak tamamlanması öngörülüyor.
11 mağaza Auchan bünyesinde kalacak
Yapılandırma kapsamında anlaşma dışında kalan 11 büyük mağaza ise Auchan tarafından doğrudan işletilmeye devam edecek. Ancak bu mağazalar, bulundukları bölgelere daha uygun olduğu değerlendirilen farklı formatlarla faaliyet gösterecek.
Tüketiciler için fiyat ve erişim avantajı
Projenin hayata geçmesi halinde tüketiciler açısından önemli değişiklikler bekleniyor. Jeopazarlama şirketi Asterop’un çalışmasına göre, Intermarché mağazalarına erişim süresi ortalama yüzde 30 azalacak. Ayrıca Intermarché’nin tedarik yapısı sayesinde fiyatların en az yüzde 6 düşebileceği belirtiliyor. Bu adımın, Intermarché’nin pazar payını yüzde 20 seviyesine taşıyarak sektörde dengeleri değiştirmesi öngörülüyor.
Onay süreci bekleniyor
Planın yürürlüğe girebilmesi için önce çalışan temsilcileriyle istişare edilmesi, ardından Rekabet Kurumu’ndan onay alınması gerekiyor. Sürecin tamamlanmasıyla birlikte Fransa’daki büyük market zincirleri arasındaki rekabetin yeni bir boyut kazanması bekleniyor.
Tüm gelişmelerden haberdar olmak için Artı33’ü Facebook @arti33com, Twitter @haberarti33 ve Instagram’da @haberarti33 takip edin…
YASAL UYARI: Bu haberin yayın hakkı www.arti33.com sayfasına aittir. Fransa hariç haberin linki kaynak gösterilerek paylaşılabilir.












































