Şeker ilaveli içeceklerden alınan vergi iki katına çıkıyor. Yeni düzenlemeye göre, içeriğindeki şeker miktarına bağlı olarak litre başına 4 ila 35 cent ek vergi uygulanacak.
Fransa’da, şeker ilaveli içeceklerden alınan verginin iki katına çıkarılmasını öngören yasa, Senato’da yapılan son oylamanın ardından kesinleşti. 1 Ocak 2026’da yürürlüğe girecek olan yeni düzenleme, Coca-Cola, Red Bull, meyve suları ve aromalı sular gibi birçok alkolsüz içeceğin fiyatını artıracak.
Vergi Artışı Nasıl Hesaplanacak?
Yeni yasa kapsamında, içeriğindeki şeker miktarına bağlı olarak içeceklerden alınacak vergi şu şekilde belirlendi:
- 5 gramdan az şeker içeren içecekler: 4 cent / litre
- 5-8 gram şeker içeren içecekler: 21 cent / litre
- 8 gramdan fazla şeker içeren içecekler: 35 cent / litre
Bu artışın market fiyatlarına doğrudan yansıması bekleniyor. Örneğin, halihazırda 1,50 euroya satılan 1,25 litrelik Coca-Cola şişesi, vergi nedeniyle yaklaşık 1,85 Euro’ya çıkabilir.
Hangi İçecekler Etkilenecek?
Vergi sadece gazlı içecekleri değil, birçok popüler ürünü kapsıyor:
- Meyve suları: Örneğin, bir litre Innocent portakal suyu yaklaşık 2,50 Euro’dan 2,71 Euro’ya yükselecek.
- Enerji içecekleri: Bir kutu Red Bull fiyatı 1,06 Euro’dan 1,15 Euro’ya çıkacak.
- Aromalı sular: Şeker içeren aromalı sular da vergiye tabi olacak. Örneğin, bir litre Volvic Limonlu Su 0,75 Euro’dan 0,79 Euro’ya yükselecek.
Sektör Temsilcileri Tepkili
İçecek üreticileri ve restoran sahiplerini temsil eden Ulusal İçecek Federasyonu, yeni verginin tüketicilere ek maliyet getireceğini ve sektörü olumsuz etkileyeceğini belirterek uygulamaya karşı çıktı.
Bu düzenlemenin amacı, halk sağlığını koruyarak aşırı şeker tüketimini azaltmak. Ancak üreticilerin vergi yükünü tüketiciye yansıtması halinde, alkolsüz içecek fiyatlarında önemli bir artış yaşanması bekleniyor.
Tüm gelişmelerden haberdar olmak için Artı33’ü Facebook @arti33com, Twitter @haberarti33 ve Instagram’da @haberarti33 takip edin…
YASAL UYARI: Bu haberin yayın hakkı www.arti33.com sayfasına aittir. Fransa hariç haberin linki kaynak gösterilerek paylaşılabilir.













































