İnternette tanışıp evlendiği eşi ile Avusturya’ya yerleşen ancak kilitli tutulduğu evde hem eşinden hem de eşinin ailesinden şiddet gördüğünü iddia eden 2 çocuk annesi Asiye Kovancı, uluslararası çocuk kaçırma davasıyla karşı karşıya kalmıştı. Son olarak Anayasa Mahkemesi annesi ile yaşayan kızın babasına iadesine hükmetti.
Asiye Kovancı (28), 6 yıl önce internette tanıştığı aslen Türk olan ve Avusturya’da yaşayan R.K. ile ailesinin de rızasını alarak evlendi. İddiaya göre, evlendikten sonra Avusturya’ya yerleşen ve eşi R.K.’nın ailesiyle aynı evde birlikte yaşamaya başlayan Kovancı hem eşinden hem de ailesinden şiddet görmeye başladı. Yaşadıkları evden sokağa çıkmasına dahi müsaade edilmeyen Kovancı, bu süre içinde hamile kalarak bir kız çocuğu dünyaya getirdi. Kovancı, yaşadığı evde gördüğü şiddetin artması üzerine boşanarak Türkiye’ye dönmek istedi ancak eşi R.K. kabul etmedi.
Boşanma konusunda ısrarcı olan Kovancı, Avusturya’da doğan çocuğunun velayetini alamayacağı tehdidi üzerine gördüğü şiddeti de gizlemek zorunda kaldı. Bu sırada ikinci kez hamile kalan Kovancı, eşi R.K.’ya kalp rahatsızlığı geçiren dedesini görmek için Türkiye’ye gitmek istediğini söyledi. Eşinin kabul etmesi üzerine 8’inci ayına giren kızı ve karnındaki 2 aylık bebeği ile Türkiye’ye giden Asiye Kovancı, bir süre sonra telefonda görüştüğü eşi R.K.’ya döndüğünde ailesinden ayrı bir evde yaşamak istediğini iletti. Bu durumu kabul etmeyen R.K. ile Kovancı arasındaki anlaşmazlık büyüdü.
İkinci çocuğunu Türkiye’de dünyaya getiren ve bir daha Avusturya’ya dönmeyen Kovancı’ya eşi tarafından ‘uluslararası çocuk kaçırma’ suçlamasıyla dava açıldı.
AYM Küçük Kızın Avusturya’ya İadesini Onadı
Yerel mahkemeler, küçük çocuğun anne şefkatine ihtiyaç duyduğu gerekçesiyle velayeti anneye verirken, Yargıtay çocuğun Avusturya’ya iadesine karar verdi.
Kovancı, kararı Anayasa Mahkemesi’ne taşıdı. Ancak Anayasa Mahkemesi, 2024 yılının Eylül ayında Yargıtay’ın kararını onaylayarak çocuğun Avusturya’ya iade edilmesi gerektiğine hükmetti. Kararda, Türkiye’nin taraf olduğu Lahey Sözleşmesi gereği çocuğun iadesinin zorunlu olduğuna dikkat çekildi.
“Vicdansız Bir Eve Göndermek İstemiyorum”
Cep telefonu kamerasıyla çektiği videoda yaşadıklarını anlatan Kovancı, “Avusturya’da eşim ve ailesinden ciddi şiddet gördüm. Şimdi çocuklarımı elimden almak istiyorlar. Vicdansız insanların arasına göndermek istemiyorum. Lütfen bana yardım edin” diyerek yetkililere ve kamuoyuna çağrıda bulundu.
Avukat: Çocuk Anneyle Birlikte Kalmak İstiyor
Kovancı’nın avukatı Mustafa Kamalak, Lahey Sözleşmesi’ne göre çocuğun iadesinin, onun fiziksel ve ruhsal gelişimine zarar vereceği durumlarda reddedilmesi gerektiğini belirtti. Ayrıca, çocuğun anneyle birlikte kalmasının uzman raporlarıyla da desteklendiğini ifade etti. Avukat, Anayasa Mahkemesi’nin kararını eleştirerek, çocuğun üstün yararının yeterince gözetilmediğini savundu.
Anne ve Çocuklar Tehlikede
4 yaşındaki kızının Avusturya’ya iade edilmesi durumunda travmatik bir süreç yaşayacağını belirten Kovancı, “Tek isteğim, çocuklarımla birlikte huzurlu bir hayat sürmek” dedi. Anne, hukuki mücadeleye devam edeceğini ve sesinin duyulmasını istediğini vurguladı.
YASAL UYARI: Bu haberin yayın hakkı www.arti33.com sayfasına aittir. Fransa hariç haberin linki kaynak gösterilerek paylaşılabilir.
Tüm gelişmelerden haberdar olmak için Artı33’ü Facebook @arti33com, Twitter @haberarti33 ve Instagram’da @haberarti33 takip edin…














































