Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne sunulan yeni vergi düzenlemesi, yurt dışında yaşayan Türk vatandaşlarını da doğrudan etkileyecek. Teklifte, kira gelirlerinde uygulanan 47 bin liralık vergi istisnasının kaldırılması öngörülüyor. Düzenleme yürürlüğe girerse, Türkiye’deki evini kiraya veren gurbetçiler her yıl en az 7 bin TL daha fazla vergi ödeyecek.
AK Parti tarafından Meclis’e sunulan yeni yasa teklifine göre, Türkiye’de evi olup kiraya veren herkes artık ilk 47 bin TL’lik gelirini vergiden muaf tutamayacak.
Bu değişiklikle birlikte, kira gelirinin tamamı vergiye tabi olacak.
Mali uzmanlara göre, bu durum özellikle Türkiye’de bir veya birkaç evi olup kiraya veren gurbetçilerin yıllık vergi yükünü artıracak.
Vergi oranları sabit, yük artıyor
Mevcut tarifeye göre, kira gelirleri şu oranlarda vergilendiriliyor:
158 bin TL’ye kadar %15
158 bin TL ile 330 bin TL arası %20
330 bin TL ile 800 bin TL arası %27
47 bin liralık istisnanın kaldırılmasıyla birlikte, küçük ölçekli kira geliri elde eden gurbetçiler de artık daha yüksek oranda vergi ödeyecek.
Emekliler kapsam dışında
Düzenleme, emekli, dul ve yetim aylığı alanları kapsam dışında bırakıyor.
Bu gruplar için 47 bin liralık vergi muafiyeti devam edecek.
Ancak Avrupa’da yaşayan emekli Türk vatandaşlarının bu istisnadan yararlanabilmesi için, Türkiye’den emekli aylığı alıyor olmaları gerekiyor.
Uzman uyarısı: Gurbetçiler beyanı unutmasın
Mali müşavirler, yurt dışında yaşayan vatandaşların Türkiye’deki kira gelirlerini yıllık beyannameyle bildirmemeleri halinde cezai yaptırımla karşılaşabileceği uyarısında bulunuyor.
Tüm gelişmelerden haberdar olmak için Artı33’ü Facebook @arti33com, Twitter @haberarti33 ve Instagram’da @haberarti33 takip edin…
YASAL UYARI: Bu haberin yayın hakkı www.arti33.com sayfasına aittir. Fransa hariç haberin linki kaynak gösterilerek paylaşılabilir.











































