Fransa’da sosyal konut sistemine yeni düzenleme getiriliyor. Buna göre, HLM’lerde oturanlar gelir ve ihtiyaç durumuna göre tahliye edilebilecek.
Fransa’da sosyal konutlar, ömür boyu kullanım garantisi sunmuyor. Konutların tahsis edilmesi, gelir durumu ve hane halkının büyüklüğü gibi kriterlere göre belirleniyor. Zamanla hane yapısındaki değişiklikler, bu tahsisin yeniden değerlendirilmesine yol açabiliyor.
3 Milyon Aile Sosyal Konut Bekliyor
Ülkede, sosyal konuta öncelikli olarak başvuran 3 milyon aile, bazen yıllarca sıra bekliyor. Özellikle sosyal konut sıkıntısının yaşandığı bölgelerde, bu durum tahliyeleri hızlandırabiliyor.
Emekliler ve Sosyal Konut Kullanımı
Emekliler, çalışma hayatlarının sona ermesiyle gelir kaybı yaşayabiliyor. Ancak bazı durumlarda, miras veya yatırım gibi sebeplerle mali durumları iyileşiyor. Ayrıca, çocukların evden ayrılması gibi nedenlerle evdeki nüfus azalıyor ve sosyal konutun ihtiyaç fazlası olarak değerlendirilmesine yol açabiliyor.
Gelir Artışı ve “Surloyer” Uygulaması
Eğer bir hane halkının geliri, belirlenen sosyal konut gelir sınırını yüzde 20 oranında aşarsa, kira bedeline “surloyer” (dayanışma ek kirası) ekleniyor. Bu ek kira, yıllık gelirin yüzde 30’una kadar çıkabiliyor. Her yıl yapılan gelir araştırmaları kapsamında, konut sakinlerinin vergi beyannamesi ve mülk bilgilerini sunmaları isteniyor. Gelir kaybı yaşanması durumunda ise kira yeniden hesaplanıyor.
Tahliye Riski ve Konut Büyüklüğü
Arka arkaya iki yıl boyunca gelir araştırmasına yanıt vermeyen kiracılar, özellikle sosyal konut ihtiyacının yüksek olduğu bölgelerde, 18 ay içinde tahliye riskiyle karşı karşıya kalabiliyor. Ayrıca, konutun emekli bir birey için gereğinden büyük sayılması durumunda, daha küçük bir konuta taşınması talep edilebiliyor.
65 Yaş Üstü Kişilere Ayrıcalıklar
65 yaş üstü bireyler, engelli olmaları, bakmakla yükümlü oldukları bir kişinin bulunması ya da öncelikli kentsel dönüşüm bölgesinde (QVP) oturmaları durumunda tahliyeden muaf tutuluyor. Aynı şekilde, 31 Aralık 2014 tarihinden önce kentsel dönüşüm bölgesinde (ZUS) yer alan bir HLM’de oturanlar da tahliye kapsamına alınmıyor.
Ancak, konutun ihtiyaç fazlası olduğu tespit edilirse, sosyal konut idaresi yine de 65 yaş üstü bireylerden konutu boşaltmalarını isteyebilir. Bu durumda, en az üç alternatif konut teklifi sunulması gerekiyor.
Bu düzenlemeler, sosyal konut krizini hafifletmek ve konut ihtiyacını daha adil bir şekilde karşılamak amacıyla yürürlüğe konulacak.
YASAL UYARI: Bu haberin yayın hakkı www.arti33.com sayfasına aittir. Fransa hariç haberin linki kaynak gösterilerek paylaşılabilir.
Tüm gelişmelerden haberdar olmak için Artı33’ü Facebook @arti33com, Twitter @haberarti33 ve Instagram’da @haberarti33 takip edin…













































