Çinli yetkililer pazartesi günü itibariyla 2019-nCov kod adlı yeni coronavirüsten ölenlerinin sayısının 81 olduğunu, bu virüsten etkilenenlerin sayısının ise 2.827’e çıktığını duyurdu.
Ancak dünyadan uzmanların görüşlerine ve Çin halkından yükselen seslere göre bu sayının daha fazla olabileceği iddiaları ortaya atılıyor.
Çin’in bu vakayı kontrol edemediği, gizlemek için de baskıcı bir sansür politikası izlendiği öne sürülüyor.
“Virüsten etkilenenlerin 100 bini bulduğunu düşünüyorum “
Londra merkezli Imperial Üniversitesi’nde sağlık uzmanı Prof. Neil Ferguson, virüsten etkilenenlerin sayısının 100 bini bulduğunu düşündüğünü açıkladı. Er ya da geç gerçek rakamların ortaya çıkacağını söyleyen Prof. Ferguson, “Avrupa’da çok sayıda Çinli turist var. Çin bu vakaları kontrol etmeyi başaramadıkça, ki bunun olacağı yönünde tahminlerim var, vakalara erişeceğiz” dedi.
Ekibiyle birlikte Dünya Sağlık Örgütü’ne hastalık hakkında modellemeler sunan Ferguson, virüsün yeniden üreme oranının 2.3-3 oranında olduğunu, bunun enfekte olmuş insanların temasları halinde 3 kişiye daha hastalığı yayabileceğini söyledi. Şu ana kadar 100 bin vakanın olduğu yönünde tahmini olduğunu tekrardan vurgulayan Ferguson, bunun 30 bin ile 200 bin arasında seyir edebileceğini de ekledi.
Virüs semptomu göstermeyenler de virüs yayıyor
SARS’ın aksine, yeni virüsün radarlarda tespit edilemeyebileceğini söyleyen Ferguson, iyi huylu gözüken virüsün bir diğer kişiyi etkileyebileceğini belirtti. Ferguson pek çok vakanın Çin’den diğer ülkelere iyi huylu olarak gözüken ve influenza ile ayrımı yapılmayan virüsün, ilk evresinde sessizce yayıldığını söyledi. Böyle vakalara karşı önlem alınmadığı için virüsün çok daha hızlı yayıldığını belirten Ferguson, Çin’den gelen raporlara göre daha önce virüs tespit edilemeyen insanlardan, başka insanlara virüsün bulaştığı tespit edildiğine dikkat çekti. Uzmanlar, yeni coronavirüsün SARS’a göre çok daha hızlı ve sessiz yayıldığı görüşünde. Imperial Üniversitesi’nden Prof Wendy Barclay ise, enfekte olmuş hastayla aynı hava solunduğunda veya yüz yüze konuşulduğunda hastalığın yayılma ihtimalinin çok yüksek olduğunu söyledi.
Dünya Sağlık Örgütü’nden açıklama
Dünya Sağlık Örgütü’nden uzman Dr. Maria Van Kerkhove ise bugün hastalık hakkında merak edilen soruları yanıtladı. Kerkhove de hastalığın normal influenza’dan ayrımının çok zor olduğunu vurguladı. Bu hastalığın tespiti için tetkiklerin yapılması gerektiğini belirten Kerkhove, özellikle grip sezonunun da yaşandığı bugünlerde hastalığın kolay kolay tespit edilememesi nedeniyle daha çabuk yayılabilceği tehlikesine dikkat çekti.
90 BİN KİŞİ CORONAVİRÜSTEN ENFEKTE OLDU
Çin’in coronavirüs nedeniye karantinaya alınan Hubei bölgesinden enfeksiyonla savaşan bir hemşire, paylaştığı videoyla virüs hakkında gerçeklerin gizlendiğini iddia etti. Karantina elbisesi içerisinde sosyal medyadan bir duyuru yapan Çinli hemşire, hükümetin paylaştığı enfeksiyona uğramış insan sayısının gerçeği yansıtmadığını, Hubei bölgesinde en az 90 bin kişinin virüsten etkilendiğini belirtti.
Jin Wei adındaki hemşire, sosyal medyadan yayımladığı videosunda, “Size bütün gerçekleri söyleyeceğim. Çin genelinde 90 bin kişi coronavirüsten enfekte oldu. coronavirüs hakkında ne kadar bilgi sahibisiniz? Şöyle söyleyeyim, eğer enfekte olmuş bir insanı karantina altına almayı başaramazsak, yeterli uygun tedavi için ortam hazırlayamazsak, enfekte olmuş bir insan en azından o virüsü 14 kişiye yayabilir” dedi.
Hükümetin söylediklerinin gerçeği yansıtmadığını söyleyen hemşire, hastanelerin dolup taştığını ve vakaları karşılayacak imkanların olmadığını belirtti. “Sosyal medya aracılığıyla size yalvarıyorum. Lütfen maske, gözlük ve kıyafet bağışında bulunun. Kaynaklarımız tükeniyor. Hastanedeki bütün doktorlar, cerrahlar da dahil yeni coronavirüsü engellemek için ön safhada yer alıyor” dedi.
Yeniçağ gazetesi