Paris’i kana bulayan terör saldırılarının 1. yıldönümü

Reklam

Paris’i kana bulayan terör saldırılarının üzerinden 1 yıl geçti. 130 kişinin hayatını kaybettiği saldırılar Fransa’yı, Fransız toplumunu nasıl değiştirdi? 

Tarihler 13 Kasım 2015’i gösteriyordu. Bir cuma günüydü. Saat de tam olarak 21.20 idi. Fransa’da gözler kulaklar Fransa ile Almanya arasında, Paris’in hemen kuzeyindeki “Stade de France”ta oynanmakta olan dostluk maçındaydı. Dostluk maçı da olsa iki ülkenin milli takımları arasındaki her müsabakada olduğu gibi stat bu sefer de tıklım tıklım doluydu. Maçın 35’inci dakikasında duyulan patlama sesi, hem Fransa’yı hem de Avrupa’yı derinden etkileyecek bir dizi terör saldırısının ilk işaretiydi.

Onclick Popunder

 

O gece 130 kişi Stade de France çevresinde ve Paris içinde simültane gerçekleştirilen terör eylemlerinde hayatını yitirdi. Ocak 2015’te yine Paris’te Charlie Hebdo gazetesi ve Hyper Casher adlı Yahudi marketine yönelik saldırılardan birkaç ay sonra düzenlenen bu saldırıların hemen sonrasında Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande ülkede OHAL ilan etti. Fransa ve Fransızlar o andan itibaren değişmeye başladı.

fransa-daki-ohal-6-ay-uzatildi-2290914-min

OHAL altında geçen 1 yıl

Fransa’da ilk OHAL Cezayir Savaşı sırasında 1955 yılında ilan edilmişti. Ancak bugüne kadar ilan edilen hiçbir OHAL 13 Kasım 2015 saldırıları sonrası ilan edilen kadar kapsamlı olmadı.

OHAL’in en görünür yüzü Fransa’da askerin sokağa inmesi oldu. Yaklaşık 10 bin asker, başta garlar, havalimanları, dini ve turistik mekanlar ve resmi binalar olmak üzere ülkenin dört bir yanında devriye gezmeye ve nöbet tutmaya başladı. Ellerinde otomatik tüfekli ve çelik yelekli komandaları sokakta görmek birçok Fransızı ürkütse de rutin hale geldi. Ordu ve jandarmada yedekler seferber edildi. Okullara girişlerde çocukların dahi çantaları aranmaya başlandı. Çocuk ve gençlere “terör eylemi durumunda nasıl saklanılması” gerektiği anlatıldı. Okullarda kermes, tören ve gezilerin çoğu iptal edildi. Okul ve hastanelerin güvenlik kameralarıyla donatılması için Eğitim ve Sağlık Bakanlıkları ek ödenekler ayırdı. Bazı illerde okul personeline “terör eylemi anında polisi çağırmaları için” alarm butonu verildi.

fransa müslümanlar güvenlik

Müslümanların konumu

Fransızlar her ne kadar OHAL altında yaşamaya alışmış olsalar da bu durumdan zarar görenler de var. Bunların başında da Fransa’nın Müslümanları geliyor. Ülkede yaşayan ve sayılarının 5 milyonu aştığı söylenen Müslümanlara karşı Fransız toplumunda eskiden bu yana var olan şüphe bugün daha da artmış durumda. Fransa İslam Konseyi’ne (CFCM) bağlı İslamofobi Gözlemevi verileri yıl başından bu yana Müslüman karşıtı eylemlerde yüzde 54 azalma gözlemlendiğini belirtmekle birlikte, bu azalmanın aslında gerileme anlamına gelmediğini, zira geçen yıl Charlie Hebdo saldırısı sonrası Müslümanlara karşı genel olarak eylemlerde 11 kat artış kaydedildiğini gösteriyor.

IPSOS tarafından gerçekleştirilen bir kamuoyu yoklamasına göre günümüzde Fransızların yüzde 56’sı, “kızının bir Müslüman ile evlenmesine çok sert tepki vereceğini” söylüyor. Terör saldırıları Fransız toplumunda İslam ve Müslümanlarla ilgili tartışmayı daha da alevlendirdi. Bu tartışmanın Nisan 2017’de ilk turu yapılacak cumhurbaşkanı seçimi öncesi daha da alevlenmesi bekleniyor.

Kaynak: Deutchewelle

-Reklam- Bu Haberler de İlginizi Çekebilir

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz