Avrupa Komisyonu, 150 Euro’nun altındaki Shein ve Temu’dan alışveriş yapanlara ithalat vergisi getirilmesi için çalışmalarını başlattı.
Avrupa Komisyonu, 150 euronun altındaki Shein ve Temu’dan alışveriş siparişlerine ithalat vergisi getirilmesi için çalışmalarını başlattı. Yeni düzenlemeyle, düşük maliyetli ürünlerin Avrupa pazarına girişine ek vergiler ve denetim önlemleri getirilecek.
Adil Rekabet ve Tüketici Güvenliği Öncelikli
Avrupa Komisyonu yetkilisi Henna Virkunnen, “Avrupa’da rekabetçi, güvenli ve çevre dostu bir e-ticaret sektörü oluşturmalıyız” diyerek, özellikle Çin’den gelen düşük maliyetli ürünlerin oluşturduğu haksız rekabete dikkat çekti.
Avrupa’ya 2024 yılında değeri 22 euronun altında olan 4,6 milyar paket girdiği belirtilirken, bu rakamın bir önceki yılın iki katı olduğu vurgulandı.
Temu ve Shein Ürünleri Standarları Karşılamıyor
Yerel işletmeler, kalite ve güvenlik standartlarına uymak zorunda kalırken, Temu ve Shein gibi platformlardan gelen birçok ürün bu standartları karşılamıyor. Bu durum, Avrupalı satıcıları dezavantajlı hale getiriyor.
Adil Rekabet Kaygısı
Avrupa Komisyonu, dış kaynaklı ürünlerin geri dönüştürülemez malzemelerden üretilmesini çevreye zarar verdiği gerekçesiyle eleştiriyor. Ecommerce Europe gibi kuruluşlar, adil rekabetin sağlanması için ek önlemler alınması gerektiğini savunuyor.
Ek Vergi Uygulanacak
Komisyon, tüketicilerin bu ürünler için daha fazla vergi ödemesini öngören bir sistem üzerinde çalışıyor. Ayrıca, yerel ekonomi ve çevreye olumsuz etkiler konusunda bilinçlendirme kampanyaları düzenlenecek.
Daha Sıkı Gümrük Denetimleri
Yeni düzenlemelerin uygulanabilmesi için Avrupa gümrük kurallarında değişiklik yapılması gerekiyor. Avrupa Komisyonu, üye devletler ve Avrupa Parlamentosu’na bu konuda iş birliği çağrısı yaptı. Ayrıca, yasa dışı ürünlerin girişini engellemek için ulusal denetleyici kurumlarla koordinasyonun artırılacağı belirtildi.
Yeni kuralların yürürlüğe girmesi için Avrupa Parlamentosu ve üye devletlerin onayı bekleniyor.
Tüm gelişmelerden haberdar olmak için Artı33’ü Facebook @arti33com, Twitter @haberarti33 ve Instagram’da @haberarti33 takip edin…
YASAL UYARI: Bu haberin yayın hakkı www.arti33.com sayfasına aittir. Fransa hariç haberin linki kaynak gösterilerek paylaşılabilir.













































