TransferGo’dan Türk Usulü Paella Tarifi – Kevserin Mutfağı

Reklam

TransferGo olarak bu içeriğimizde tariflerini severek takip ettiğimiz Kevserin Mutfağı sayfasının kurucusu Kevser Hanım ile Türk Usulü Paella yapımını konuştuk.

Kevserin Mutfağı:

Yaklaşık dört yıldır İspanya’da yaşıyorum. İspanya’da geçirdiğim bu süre için İspanyol mutfağından çok farklı lezzetler tatma ve evde deneme fırsatım oldu. Hatta artık yavaş yavaş kendi yorumumu katmaya da başladım. Bu tarifte de İspanyol mutfağının en meşhur yemeği olan paellayı birkaç küçük dokunuşla Türk usulüne çevirdim. Yaptığım değişiklikleri anlatmadan önce paella hakkında biraz bilgi vermek istiyorum. Paella İspanya’nın güneydoğusunda  yer alan, pirinç üretiminin çok olduğu Valensiya özerk bölgesinin Alicante şehrinden çıkmış bir çeşit pirinç yemeğidir. Ama tel şehriye ile yapılan çeşitleri de vardır.

Aslında Paellanın çok farklı çeşidi vardır. Tavuklusu, tavşanlısı, tavşanlı tavuklusu, deniz mahsullüsü ve karışığı en sık rastlanan paella çeşitleridir. Paella tavuklu da olsa deniz ürünlü de olsa içine genelde birkaç çeşit de sebze eklenir. Bu sebzeler her zaman değişebilir elbette ama en sık kullanılanları taze fasulye, börülce, kırmızı biber ve enginardır.

Paellanın en büyük özelliklerinden biri risottoda olduğu gibi birbirine yapışmaya müsait yapıda bir pirinç kullanılmasıdır. Kıvamı pilav gibi tane tane değil, pirinçlerin biraz daha bir arada durduğu bir yapıda olur. Ama paellayı tam olarak pilav gibi olmasa da kapama kıvamında yapanlar da vardır. Paellanın ikinci en büyük özelliği ise safran kullanılarak yapılmasıdır. Yine safran yerine safran rengi verecek gıda boyası kullanımı da oldukça yaygındır. Paellanın üçüncü olmazsa olmazı da zeytinyağdır. İspanya tam bir zeytinyağ cenneti olduğu için zeytinyağ tüketimleri oldukça fazladır ve yemeklerinde mutlaka zeytinyağ kullanırlar. Ama daha ucuza mal etmek isteyen turistik restoranlarda ayçiçek yağı ile yapıldığı da olur.

Anlayacağınız üzere tek bir paella tarifi, tek bir paella yapım usulü yok. Ben de bu çeşitlilikten ilham alarak paellayı Türk mutfak kültürü çerçevesinde yorumladım ve Türk usulü paella tarifinde paellanın bazı olmazsa olmazlarını olur hale getirdim. Öncelikle paella pirinci yerine baldo pirinç kullandım. Görüntüsü paelladan biraz farklı oldu ama olumsuz bir etkisi olmadı.

Türkiye için oldukça pahalı bir baharat olan safranı çıkardım. Yerine diyemeyeceğim, birbirinin yerini tutacak baharatlar değiller ama ek olarak paellada kullanılmayan birkaç farklı baharat kullandım. Kurutulmuş reyhan, sumak ve acı pul biber pirinç ve tavukla çok uyumlu baharatlar olduğu için Türk usulü paellada da oldukça iyi iş çıkarttılar.

Reyhan, sumak ve acı pul biber benim İspanya’da hiç bulamadığım ya da iyisini bulamadığım baharatlar. Bu baharatları Türkiye’den getiriyorum ya da getirtiyorum. Bu tür Türkiye siparişlerimde TransferGo ile rahatça para havalesi yaparak alışverişlerimi sorunsuzca gerçekleştiriyorum. O yüzden eskiden burada bulamadığım için her tarifte bol bol kullanamadığım baharatları artık rahat rahat kullanıyorum. Reyhanı dolma dururken bir de paellaya koyayım bakalım nasıl olacak diyerek paellada rahat rahat kullanmamı sağlayan da TransferGo’nun sağladığı bu kolaylık.

Paellayı Türk usulü yapmanın ilk akla gelen en kolay yolu salça eklemek olurdu muhtemelen. Ama bu değişim paellayı paella olmaktan çıkarırdı bana göre. Benim istediğim şey bambaşka bir yemek yapmak değil yiyenin yediği şeyin paella olduğunu ama değişik bir şeyler yapıldığını da anlamasıydı. Bu haliyle tam olarak istediğim şeyi elde ettim. 

İsterim ki sizler de bu tarifi deneyip yaptığım bu değişikliklerden ilham alarak doğduğunuz ya da yaşadığınız coğrafyanın size sunduğu malzemeleri kullanarak kendi paellanızı oluşturun. Eğer farklı denemeler yapacak olursanız yorumlarda ya da sosyal medya hesaplarınızda @kevserinmutfagi ve @transfergo.turkiye hesaplarını etiketleyerek paylaşmayı unutmayın.

TÜRK USULÜ PAELLA TARİFİ

Malzemeler:

  • 2 adet kemiksiz tavuk but,
  • 1 su bardağı baldo pirinç,
  • 1 baş soğan,
  • 1 diş sarımsak,
  • 10 adet taze börülce,
  • 1 küçük kırmızı biber,
  • 1 adet rendelenmiş domates,
  • 1 çay kaşığı tatlı kırmızı toz biber,
  • 4-5 yemek kaşığı zeytinyağ,
  • Su,
  • Tuz,
  • 1 tatlı kaşığı kuru reyhan,
  • 1 çay kaşığı sumak,
  • 1 çay kaşığı acı pul biber.

Hazırlanışı:

  1. Sıvı yağı geniş bir tavada kızdırıp içine tavukları dizin,
  2. Harlı ateşte arkalı önlü iyice kızartın,
  3. Tavukları tavanın kenarına çekip ortaya yemeklik doğranmış soğanı ekleyin ve orta hararetli ateşte yumuşayana kadar kavurun,
  4. İkiye böldüğünüz börülce, iri iri doğradığınız kırmızı biberleri ve ince ince dilimlediğiniz sarımsakları ekleyip birkaç dakika daha kavurun,
  5. Toz biberi ekleyip karıştırın,
  6. Rendelenmiş domatesi ekleyip karıştırın,
  7. Kullandığınız pirinci ve pilav yaparken kullandığınız su miktarının iki katı kadar sıcak su ekleyin,
  8. Tuz, reyhan, sumak ve pul biberi ekleyip karıştırın,
  9. Kapağını kapatıp harlı ateşte pirinçler yumuşayana ve suyunu çekene kadar pişirin (suyu az gelirse gerektiği kadar kaynar su ilavesi yapın),
  10. Ateşten alıp servis öncesi kapağını açmadan 15 dk. dinlendirin.

Afiyet olsun…

TransferGo’yu dilerseniz iş, dilerseniz kişisel amaçlı kullanabilirsiniz. Size kolaylık, fiyat avantajları ve güvenli bir hizmet sunma sözü veriyoruz. İnternet üzerinden para transferleri için şimdi kaydolun.

Onclick Popunder
-Reklam- Bu Haberler de İlginizi Çekebilir

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz