Yurt dışından nasıl emekli olunur? İşte A’dan Z’ye Yurt dışı emeklilik

Reklam

Yurtdışı borçlanmasının şartları neler? Borçlanma miktarı nasıl hesaplanıyor? Yurt dışı borçlanması ile emeklilik mümkün. Yurtdışı hizmet borçlanmasından yararlanabilmek için Türk vatandaşı olmak, ev kadınlığında geçen süreleri veya hizmetleri belgelendirmek ve yazılı istekte bulunmak şartları aranır. Peki SGK yurtdışı borçlanması günlük ne kadar? İşte tüm detaylar:

Türkiye ile Sosyal Güvenlik Antlaşması imzalanmış ülke olsun veya olmasın yurtdışında çalışan Türk vatandaşları ve doğumla Türk vatandaşı olup da çıkma izni almak suretiyle Türk vatandaşlığını kaybedenler yurtdışında geçen hizmetlerini ve ev kadınlığı sürelerini Türkiye sosyal güvenlik kanunlarına göre emeklilik, malullük, yaşlılık ve ölüm hallerinde Türkiye’de geçmiş hizmet gibi değerlendirilmesini sağlamak amacıyla borçlanabilirler. Türk vatandaşları ile doğumla Türk vatandaşı olup da çıkma izni almak suretiyle Türk vatandaşlığını kaybedenlerin Türk vatandaşı olarak yurt dışında geçen belli süreleri SGK’ya borçlanarak emekliliklerine saydırmaları şeklindeki uygulama yurtdışı borçlanması olarak nitelenmektedir.

Yurtdışı hizmet borçlanmalarında, “Türk vatandaşı olmak” şartının iki durumda yerine getirilmesi zorunludur. Bunlardan birisi, borçlanılması istenilen sürelerde ilgilinin Türk vatandaşı olması, diğeri ise yurtdışında Türk vatandaşlığında geçen sürelerini borçlanma talebinde bulunan sigortalı veya hak sahibinin yazılı başvuru tarihinde (doğumla Türk vatandaşı olup da çıkma izni almak suretiyle Türk vatandaşlığını kaybedenler hariç olmak üzere) Türk vatandaşı olmasıdır. Türk vatandaşlığı ile birlikte yabancı ülke vatandaşlığı devam edenler de, söz konusu yasa ile getirilen düzenlemeden yararlanabilmektedirler.

Onclick Popunder

Yurtdışı borçlanması ile emekli aylığı nasıl alınır?

Borçlanmayla malullük, yaşlılık veya emekli aylığı bağlanabilmesi için;
Yurt dışında çalışılmaması ve ikamete dayalı sosyal sigorta veya sosyal yardım ödeneği alınmaması,
Borçlanma miktarının tamamen ödenmesi,
Sosyal güvenlik mevzuatı hükümlerine göre aylığa hak kazanılmış olması,
Emekli aylığı talebinde bulunulması, şartlarının birlikte yerine getirilmesi gerekmektedir.

Yurtdışı borçlanmasında hangi süreler borçlanılabilir?

Yurtdışında geçen sigortalılık süreleri,
Yurt dışında geçen sigortalılık (çalışma) süreleri arasında veya sonunda her birinde bir yıla kadar olan işsizlik süreleri
Medeni durumlarına bakılmaksızın ev kadını olarak geçen (sigortalılık haricindeki) süreler borçlanılabilmektedir.

Yurtdışı borçlanmasının şartları neler?

Yurtdışı sürelerinin borçlanılabilmesi için;
Borçlanılacak olan sürede Türk vatandaşı olmak
Borçlanma talep tarihinde Türk vatandaşı veya doğumla Türk vatandaşı olup da çıkma izni almak suretiyle Türk vatandaşlığını kaybetmiş olmak,
Borçlanma kapsamındaki yurtdışı sürelerini belgelendirmek,
SGK’ya Yurtdışı Borçlanma Talep Dilekçesi ile başvuruda bulunmak şartları aranmaktadır.

Kısmi borçlanma yapılabilir mi?

Yurtdışı sürelerinin tamamı borçlanılabileceği gibi Türkiye’de emekli aylığı bağlanmasına yetecek kısım kadar yani kısmi borçlanma yapılması da mümkündür.

Yurt dışı borçlanma miktarı nasıl hesaplanıyor?

Yurtdışı borçlanması günlük asgari ücret ile günlük asgari ücretin 7,5 katı arasında olmak şartıyla tercih edilecek herhangi bir prime esas kazanç seviyesinden de yapılabilmektedir. Borçlanma Tutarı=Borçlanılacak Gün Sayısı X Seçilen Günlük Prime Esas Kazanç Tutarı X % 40.

 

-Reklam- Bu Haberler de İlginizi Çekebilir

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz