ABD Başkanı Donald Trump, hamilelikte kullanılan parasetamol bazlı ilaçların (Doliprane, Dafalgan ve Tylenol) çocuklarda otizm riskini artırdığını iddia ederek kadınlara bu ilacı almamaları çağrısında bulundu. Bilim insanları ise bu açıklamaları “yanıltıcı ve tehlikeli” buldu.
Trump, 22 Eylül’de Beyaz Saray’da düzenlenen basın toplantısında, parasetamol bazlı ilaçların (Doliprane, Dafalgan ve Tylenol) otizme yol açabileceğini öne sürdü. “Hamilelikte almayın, bebeğinize vermeyin” ifadelerini kullanan Trump, ayrıca aşılar konusunda da şüphe uyandıran söylemlerini yineledi.
Uzmanlardan sert tepki
Tıp dünyası Trump’ın sözlerini “bilim dışı ve tehlikeli” olarak niteledi. New York Üniversitesi’nden Prof. Arthur Caplan, “Bu tür açıklamalar, kadınların gereksiz yere suçluluk hissetmesine neden olur” dedi.
Pensilvanya Üniversitesi’nden Prof. David Mandell ise mevcut araştırmaların yanlış yorumlandığını vurgulayarak, paracetamol ile otizm arasında doğrudan bir neden-sonuç ilişkisi bulunmadığını belirtti.
Araştırmalar ne söylüyor?
Bazı çalışmalarda paracetamol ile otizm arasında olası bir bağlantıya işaret edilse de, birçok araştırma bu iddiayı çürütüyor. Uzmanlara göre asıl zorluk, ilacın etkisiyle onu gerektiren ateş veya ağrının etkisini ayırt etmekte yatıyor.
Aşı tartışması yeniden gündemde
Trump, açıklamalarında aşı takviminde değişiklik yapılabileceğini de söyledi. Sağlık Bakanı Robert Kennedy Jr. da bu iddiaları destekleyerek, “Geçmişte araştırmalar bilinçli olarak bastırıldı” dedi. Ancak bilim dünyası, otizmin genetik faktörler ve bazı çevresel etkenlerle bağlantılı olduğunu, aşılarla ilgisinin bulunmadığını defalarca ortaya koydu.
Tüm gelişmelerden haberdar olmak için Artı33’ü Facebook @arti33com, Twitter @haberarti33 ve Instagram’da @haberarti33 takip edin…
YASAL UYARI: Bu haberin yayın hakkı www.arti33.com sayfasına aittir. Fransa hariç haberin linki kaynak gösterilerek paylaşılabilir.













































