Fransalı Türkler gelecek yıl kime oy versin? İlk hafta konuğu Hollande

Reklam

Artı33’ten çok önemli yazı dizisi, Fransalı Türkler gelecek yıl kime oy versin? Tüm adayları A’dan Z’ye araştırdık: İlk hafta konuğu François Hollande

Artı33 Özel-Haber

Onclick Popunder

Fransa 2017 yılında yeni cumhurbaşkanını belirlemek için sandık başına gidecek. Yaklaşık 50 milyon seçmenin Elysee Sarayı’nın yeni sahibini belirleyeceği seçimlerde hangi aday Fransalı Türkler ve Türkiye için şimdiye kadar ne söyledi? İslam ve ülkedeki Müslümanlara bakış açıları nasıl? Cumhurbaşkanlığı adaylarının Türk toplumuna bakan tüm yönlerini Artı33 okurları için derledik.Her gün bir adayı tanıtacağımız bölümümüzün ilk günkü konuğu Cumhurbaşkanı François Hollande:

2011 yılında Sosyalist Parti’nin cumhurbaşkanlığına aday adayları arasında en güçsüz isim konumundaki François Hollandei Sosyalist Parti’nin(PS) cumhurbaşkanı adayı olması beklenen dönemin IMF Genel Başkanı Dominique Strauss-Kahn’ın Mayıs 2011’de tecavüz suçlamasıyla New York’ta tutuklanmasıyla bir anda kendisini Nicolas Sarkozy’nin rakibi konumunda buldu. Sarkozy’ye o dönem duyulan tepkiyi iyi değerlendiren Hollande, seçimlerde az bir farkla ipi göğüsleyerek 5’inci cumhuriyetin 7’inci cumhurbaşkanı oldu. Hollande, görev süresi boyunca Fransa tarihinin en kanlı terör saldırılarına tanıklık etti.

Türkiye’nin AB üyeliği  hakkında ne düşünüyor:

2004 yılında Türkiye’nin Avrupa Birliği üyeliğine kabul edildiği dönemde Fransa’da muhalefet partisi Sosyalist Parti(PS) Genel Sekreteri olan Hollande,  kriterleri yerine getirdiği taktirde Türkiye’nin AB üyeliğine sıcak baktığını belirtmişti. Ancak, 2014 yılında  AB-Türkiye müzakerelerinin sürmesinden yana olduğunu vurgulayan Hollande,  sonucun üyelik ile sonuçlanması ile ilgili net bir söylem takınmaktan ise kaçınmıştı. Son olarak Türkiye ile AB arasında vize serbestliğinin konuşulduğu geçtiğimiz Kasım ayındaki AB-Tükiye toplantılarında üyelik ile ilgili soruları, üyeliğin gündemde olmadığını dile getirerek geçiştirmişti.

hollande erdoğan

22 yıl sonra Türkiye’yi ziyaret eden ilk Fransız cumhurbaşkanı oldu

Cumhurbaşkanı François Hollande’ın kendinden önceki cumhurbaşkanları Jacques Chirac ve Nicolas Sarkozy’nin aksine 2014 yılında 22 yıl aradan sonra Türkiye’yi ziyaret etmesi ise Fransa Türkiye ilişkilerine büyük bir ivme kazandırdı. Sarkozy döneminde durma noktasına gelen Türkiye-Fransa ilişkileri Hollande döneminde yeniden canlandı. Ayrıca Sarkozy döneminde Fransa’nın tek taraflı olarak bloke ettiği 5 fasıldan 2’si (17. fasıl), mali ve bütçesel hükümler ve Bölgesel Politikalar ve (22.fasıl) Yapısal Araçların Koordinasyonu’nun da açılmasına olanak sağladı.
Sözde Ermeni soykırım iddiaları ile ilgili söylemleri:

Fransa Anayasa Konseyi’nin inkar tasarısını iptal ettiği 2012 yılında, Fransa’daki Ermeni diasporasına seçilmesi durumunda yeniden yasa hazırlayacağı sözünü veren o dönemin cumhurbaşkanı adayı François Hollande, bu sözünü geçtiğimiz Haziran ayında tuttu. Fransalı Türklerin tepkisine rağmen sözde Ermeni soykırımını inkar edenlerin cezalandırılmasını öngören yasa tasarısı meclisten geçti, Ekim ayında ise inkar tasarısı Senatonun gündemine gelecek. Fransa’daki Ermeni diasporası ile yakın ilişkiye sahip Cumhurbaşkanı Hollande, sözde soykırım iddialarının yüzüncü yılında da Ermenistan’a giderek Erivan’daki anma etkinliklerine katılmıştı.

1015181502

Müslümalara bakışı, yabancılarla ilgili politikaları

2012 yılında düzenlenen cumhurbaşkanlığı seçimlerinde ülkedeki yabancı kökenlilerin önemli bir bölümünün oyunu almayı başaran François Hollande, yabancılara yönelik en büyük vaatleri arasında yer alan ‘oy hakkı’ sözünde ise geri adım attı. Cumhurbaşkanlığı döneminde tarihinin en büyük terör saldırılarına hedef olan Fransa’da Müslümanları hedef alabilecek söylemleri ise en aza indirgemeye çalıştı. Charlie Hebdo saldırılarından sonra aşırılık yanlılarının birinci mağdurunun Müslümanlar olduğuna vurgu yapan Hollande, Kasım 2015’de Fransa tarihinin en kanlı terör saldırıları sonrasında da Müslümanların ve terörün karıştırılmaması çağrısında bulundu.

Ancak bununla birlikte hükümet yetkililerinin ırkçı tutum ve Müslümanları hedef alan söylemlerine sessiz kalan Hollande, son olarak mart ayında Aile ve Kadın Hakları Bakanı olan Laurence Rossignol’ün türban takan kadınları, geçmişte Amerika’da köleliği destekleyen ‘zencilere’ benzetmesine ses çıkarmamıştı. Yine bazı belediyelerin aldığı plajlarda haşemanın yasaklanmasında da yorum yapmayan Cumhurbaşkanı Hollande, Başbakan Manuel Valls’ın üniversitelerde başörtüsünün yasaklanmasını ima eden sözlerine de tepki vermemişti.

Ekonomi politikaları

Sosyalist cumhurbaşkanı François Hollande, geride bıraktığı 4 ,5 yıllık görev süresi boyunca, yabancıların yanı sıra Fransızları da memnun etmeyi başaramadı. Fransız ekonomisini uzun süre durağandan kurtulamadığı Hollande döneminde işsizler ordusu da rekor kırarak 5 milyon sınırına dayandı. ‘Vergi ikramiyesi’ni kaldırarak ‘aktivite primini ‘getiren, Pole Emploi’nın daha kapsamlı çalışmasını sağlayan Hollande, okul yardımlarına da göreve geldiği ilk dönem yüzde 25 zam yaptı. Ancak Cumhurbaşkanı Hollande’ın bu adımları da halkı memnun etmeye yetmedi. Son olarak Çalışma Bakanı Meryem El Khomri’nin hazırladığı yeni çalışma yasası nedeniyle  ise kendi seçmeninin de sert eleştirilerine hedef oldu. Fransa, yasayı protesto edenler nedeniyle son yılların en büyük protesto gösterilerine ev sahipliği yaparken sosyalist cumhurbaşkanının vergilerde gerçekleştirdiği indirim ise hiç kimsenin dikkatini çekmedi.

Her şey mucizelere kaldı

François Hollande’ın, şimdiye kadar gerçekleştirilen anketler ve halk nezdindeki popülaritesiyle gelecek yıl düzenlenecek cumhurbaşkanlığı seçimlerinde ikinci tura kalmasına bmucize gözüyle bakılıyor. Geride kalan 5 yıllık François Hollande dönemi ise şimdiden tarihin en büyük terör eylemleri ve tepki geçen ekonomik adımlarla şimdiden hafızalara kazınacak gibi.

Sitemizin yarın ki konuğu eski Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy olacak.

-Reklam- Bu Haberler de İlginizi Çekebilir

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz