Fransa bir ilk: Strazburg Üniversitesi’nin rektörülüğüne papaz seçildi

Reklam

Fransa’nın önemli üniversitelerinden biri olan Strazburg Üniversitesi rektörlüğüne bir papazın seçilmesi tartışma yaratırken, Fransız basını olayı sürpriz ve ülkede bir ilk olarak değerlendirdi.

50 binden fazla öğrencisi ve uluslararası başarılarıyla Fransa’nın en iyi üniversiteleri arasında gösterilen Strazburg Üniversitesinde yapılan rektörlük seçimlerini, 1985 yılından beri papazlık yapan Michel Deneken kazandı.

Onclick Popunder

26 oyla seçildi

Bir önceki rektör Alain Beretz’in Fransa Eğitim Bakanlığı’nda görevlendirilmesi sonrası yapılan seçimlerde, eylül ayından bu yana geçici rektörlük görevini yürüten 59 yaşındaki Michel Deneken 9’a karşı 26 oyla, siyaset bilimi profesörü Helene Michel’i geride bırakarak alarak Strazburg Üniversitesinin yeni rektörü oldu. Aynı üniversitede 8 yıldır rektör yardımcılığı da yapan Deneken, uzun yıllar teoloji fakültesinin dekanlığını da yürütüyordu. Seçimlerin ardından bir bildiri yayınlayan Strazburg Üniversitesi Öğrencileri Derneği (AFGES) Başkanı Bastien Barbario, “Deneken’in rektör yardımcısı olarak 8 yıl görev yaptığını hatırlatıyor ve geçmişi olarak bu yönü üzerinde duruyoruz.” ifadelerini kullandı.

Tartışma yarattı

Deneken’in papazlık görevi ile birlikte uzun yıllar üniversitenin teoloji fakültesinin başında olduğuna vurgu yapan Fransız basını, son dönemde tartışma yaratan laiklik kavramı ile ilgili endişelerin arttığına değindi. Le Parisien gazetesi ‘Üniversitenin başında bir papaz’ başlığını attığı haberinde Deneken’in ‘başta sosyal medya olmak üzere, bazı basın organları ve sendikaların yıpratıcı itirazları ile karşılaştığı’ yönündeki açıklamalarına yer verdi. Deneken’in rektörlük seçimleri sürecinde özellikle L’Humanite ve Mediapart gibi basın organları tarafından hedef gösterildiğine dikkati çekilen birçok haberde ise, üniversitenin bulunduğu Alsace Bölgesi’nin özel statüsü hatırlatılıyor.

Alsace Bölgesi, Fransa’daki genel uygulamadan farklı olarak dini eğitim ve hizmetler alanında devletin maddi desteğine sahip. Fransa genelinde kilise ve dini kurumların kontrol ve giderleri devletin sorumluluğu dışında tutulurken, Alsace Bölgesi’nde 1802’den beri bunun tam tersi uygulanıyor.

Kaynak: Sputnik

-Reklam- Bu Haberler de İlginizi Çekebilir

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz