Fransa, Paris Havacılık Fuarı’nda İsrailli savunma firmalarının stantlarını kapattı. İsrail, karara tepki gösterdi.
Fransa, Paris’te düzenlenen prestijli Paris Air Show’da İsrail merkezli beş büyük savunma şirketinin standlarını kapattı. Gerekçe ise, söz konusu firmaların stantlarında bomba ve taarruz silahları gibi “saldırı amaçlı” sistemleri sergilemesiydi.
İsrail tarafı, kararın “utanç verici ve eşi benzeri görülmemiş” olduğunu savunurken, bu adım iki ülke arasındaki artan diplomatik gerilimi gözler önüne serdi.
İsrail talimatlara uymadı
Fransız güvenlik makamları, daha önce İsrailli şirketlere saldırı niteliğindeki silahların fuarda sergilenmemesi yönünde talimat vermişti.
Ancak bu kurala uymayan Elbit Systems, Rafael, IAI (Israel Aerospace Industries) ve Uvision’un standları kapatıldı. Fuar yönetimi gece yarısı standların etrafına siyah duvarlar ördü.
İsrail’den tepki
Stantlar hazırlandıktan sonra gerçekleştirilen bu uygulama, İsrailli yetkililer tarafından tepkiyle karşılandı.
Fuar alanında yer alan diğer üç küçük İsrail standı ise herhangi bir silah sergilemediği için açık kaldı. Aynı şekilde, İsrail Savunma Bakanlığı’na ait tanıtım standı da kapatılmadı.
“Politik gerekçelerin arkasına sığınıyorlar”
İsrail Savunma Bakanlığı, Fransız kararını reddederek, uygulamanın tamamen politik ve ticari kaygılarla alındığını savundu.
Açıklamada, “Fransızlar, İsrail’in saldırı silahlarını sergilemesini engellemek için politik gerekçelerin arkasına sığınıyor. Bu ürünler Fransız savunma sanayisiyle doğrudan rekabet halindeydi.” denildi.
Elbit Systems Başkan Yardımcısı Meshar Sasson, “Teknolojide geçemiyorsan, görünmez yap. Başka bir açıklaması yok,” sözleriyle tepkisini dile getirdi. Sasson, Elbit’in Avrupa’da son dönemde birçok önemli savunma sözleşmesi kazandığını hatırlattı.













































