Fransa’da tepki çeken eşcinsel yasası kabul edildi! Babasız çocuk olabilecek

Reklam

Fransa’da sağ partilerin tepkisini çekmesine rapmen, 2013’te eşcinsel evliliklerin ardından doğurganlık tedavisinin lezbiyenler ve tek başına yaşayan kadınları kapsaması mecliste kabul edildi.

Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un 2017 seçim kampanyası vaatleri arasında yer alan yasa, Meclis’teki nihai oylamada onaylandı.

Tepki çeken yasaya göre Fransız devleti 43 yaş altı tüm kadınların doğurganlık tedavisi masraflarını karşılayacak. Bu yasayla Fransa, 27 üyeli AB’de doğurganlık tedavisi hizmetinin lezbiyenler ve bekarlar dahil tüm kadınlara sağlandığı 11. ülke oldu.

Onclick Popunder

Yasaya sert tepki gösteren Katolik Kilisesi, yasanın protesto edilmesi çağrılarında bulundu. Sağcı siyasiler  de babasız çocukların yetişeceğini vurgulayarak, lezbiyenlerle bekarların masraflarını devletin karşılamasına itirazlarını dile getirdi.

Senato’da çoğunluğu elinde bulunduran Cumhuriyetçiler Partisi’nin tepkilerine rağmen kabul edilen yasa, Macron’un partisi Cumhuriyet Yürüyüşü Hareketi’nin (LREM) çoğunlukta olduğu meclisteki nihai oylamada 115’e karşı 326 vekilin oyunu aldı.

Böylece lezbiyen ve bekar kadınlar, doğurganlık tedavisi göreiblecek. Mevcut Fransız yasalarına göre devlet doğurganlık tedavisini sadece karşı cinsten çiftlere ve kısırlığın veya bir hastalığın- tıbbi durumun çocuğa yahut ebeveyne bulaşma riskinin bulunduğu durumlarda sağlıyordu.

Bunu değiştiren yeni biyoetik yasasının ana hatları şöyle:

* Suni döllenme ve tüp bebek gibi doğurganlık tedavilerini erişimi 43 yaş altı tüm kadınlara sunuyor.

* Sperm bağışıyla döllenen çocukların yetişkinliklerinde bağışçının kimliğini öğrenmesine izin vererek bugüne dek sperm bağışçılarına sunulan anonim kimlik garantisini de kaldırıyor.

* Bugüne dek radyasyon veya kemoterapi gibi doğurganlıklarını etkileyebilecek koşullar nedeniyle tedavi gören kadınlar için geçerli olan yumurtalarını dondurma prosedürünü 30’lu yaşlardaki tüm kadınlar için sağlıyor.

* Ancak Fransa’da hala geniş çapta reddedilen bir uygulama olan taşıyıcı anneliği yasallaştırmaktan geri duruyor.

-Reklam- Bu Haberler de İlginizi Çekebilir

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz