Fransa’da inşaat sektörünü sarsan davada, Türk kökenli bir iş insanı da sanıklar arasında yer alıyor. Kayıt dışı işçi çalıştırıldığı iddiasıyla görülen davada devletin yaklaşık 8 milyon euro zarara uğratıldığı öne sürülürken, kararın önümüzdeki günlerde açıklanması bekleniyor.
Fransa’da inşaat sektöründe patlak veren “kaçak işçi” davası yargı gündeminin en dikkat çeken dosyalarından biri haline geldi. Seine-Saint-Denis bölgesindeki Bobigny Adliyesi’nde görülen davada, aralarında Türk kökenli bir iş insanının da bulunduğu toplam 21 kişi ve 3 şirket yargılanıyor.
Savcılık, sanıkların çalışma izni bulunmayan yabancı işçileri kayıt dışı şekilde çalıştırdığını ve bu yolla sosyal güvenlik primleri ile vergilerin ödenmemesi nedeniyle devletin yaklaşık 8 milyon euro zarara uğratıldığını iddia ediyor.
Türk Kökenli İş İnsanı Suçlamaları Reddetti
Sanıklar arasında yer alan 42 yaşındaki Türk kökenli iş insanı M. B.’nin, taşeron şirketler ağı içinde merkezi bir rol oynadığı öne sürülüyor. Savcılık, sanığın hem işçilerin fiili yöneticisi gibi davrandığını hem de taşeron firmalar üzerinden faaliyet yürüttüğünü savunuyor.
Ancak M. B., mahkemede yaptığı savunmada tüm suçlamaları reddetti. Herhangi bir yasa dışı organizasyonun parçası olmadığını belirten iş insanı, kendisine yöneltilen iddiaların gerçeği yansıtmadığını ifade etti.
Kayıt Dışı İşçi İddiaları Denetimle Ortaya Çıktı
Soruşturmanın, 2022 yılında yapılan bir iş müfettişi kontrolü sonrasında başlatıldığı bildirildi. Denetimlerde, bazı taşeron firmalarda çalışma ve oturma izni bulunmayan işçilerin kayıt dışı şekilde istihdam edildiği tespit edildi.
Yetkililer, bazı işçilerin sosyal güvenlik sistemine hiç bildirilmediğini ve primlerinin ödenmediğini belirledi. Bu durumun Fransa’da ciddi bir suç olarak değerlendirildiği ve ağır yaptırımlara yol açabileceği vurgulandı.
2 Şubat’ta başlayan ve üç hafta sürmesi planlanan davada kararın önümüzdeki günlerde açıklanması bekleniyor. Davanın sonucu, Fransa’da inşaat sektöründeki taşeron sistemi ve işçi denetimleri açısından emsal niteliği taşıyabilecek önemli bir gelişme olarak görülüyor.
Tüm gelişmelerden haberdar olmak için Artı33’ü Facebook @arti33com, Twitter @haberarti33 ve Instagram’da @haberarti33 takip edin…
YASAL UYARI: Bu haberin yayın hakkı www.arti33.com sayfasına aittir. Fransa hariç haberin linki kaynak gösterilerek paylaşılabilir.











































