Paris’te bu mezarlık açık hava müzesi gibi: Ziyaretçi akınına uğruyor

Reklam

Jim Morrison’dan Ahmet Kaya’ya, Edith Piaf’tan Yılmaz Güney’e kadar birçok ünlü isim, Paris’teki Pere Lachaise mezarlığında ziyaretçi akınına uğruyor

Eyfel Kulesi, dünyaca ünlü butikleri ve şık kafeleri dururken Paris’e gidip mezarlık gezilir mi?” demeyin. Zira burası sadece bir mezarlık değil, başlı başına bir açık hava müzesi. Hayranlar tarafından bırakılan çiçekler, notlar ve hediyelerle kaplı her mezarın kendine özgü bir tarzı var. 1. Napolyon tarafından 1804’te yaptırılan bu mezarlık, ilk olarak masallarıyla tanıdığımız La Fontaine ve tiyatro yazarı Moliere’in kabirlerinin taşınmasıyla ünlenmiş. Bugün 300 binden fazla mezarın bulunduğu bu mekan, yılda 2 milyon kişi tarafından ziyaret ediliyor.

2 ve 3 numaralı metro hatlarıyla kolayca ulaşabileceğiniz Pere Lachaise Mezarlığı’na giriş ücretsiz. Kapıda 2,5 avroya satılan haritalardan alırsanız, ziyaret etmek istediğiniz kişinin mezarını kolaylıkla bulabilirsiniz. Zira 430 dönüm üzerine kurulu bu mezarlıkta kaybolursanız, koca gün adını hiç duymadığınız Fransız aristokratlarının aile anıtlarını gezmek zorunda kalabilirsiniz. 5 bin 300 ağaca, 400’den fazla bitki türüne ve Paris’te görmenin mümkün olmadığı kadar başı boş kediye de ev sahipliği yapan Pere Lachaise tam bir labirent. Ağaçlarla, merdivenlerle bölünen dar sokaklarda yürürken, zaman içinde yolculuk yaptığınız hissine kapılıyorsunuz. Kimi 200 yıllık mezarlar eski olmalarına rağmen bakımlı, temiz ve birçoğu çiçeklerle kaplı.

Onclick Popunder

PARTİ HAVASINDA AYİNLER, RUJ İZLERİ
Pere Lachaise’de en çok ziyaretçi akınına uğrayan mezar The Doors’un solisti Jim Morrison’a ait. Hayranları tarafından mezarın başında düzenlenen parti havasındaki ayinlerin ardından çevredeki mezarların ailelerinden şikayet gelince tamamen temizlenen mezarın başında bir bekçi duruyor. Mezarın etrafına hâlâ sıklıkla viski şişeleri, sigaralar, mektuplar ve çiçekler bırakılıyor. İrlandalı yazar Oscar Wilde’ın kadın hayranlarının kırmızı rujla öpücük izleri bıraktığı mezarı da aynı şekilde temizlenip İrlanda hükmeti tarafından camla kaplanmış. Ancak hayranlar cama ve mezarın yanındaki ağaca öpücük bırakmaya devam ediyor.

Mezarlığın büyük kapısından girer girmez sağa döndüğünüzde, biraz ileride solda Yılmaz Güney’in çiçeklerle süslenmiş kabrini, birkaç yüz metre ileride sağda da kardelen kabartmalı, gurbet dizeleri ve notalarla bezenmiş dökme mermeri ile 2000’de Paris’e ölen Ahmet Kaya’nın kabrini ziyaret edebilirsiniz. Türkiye’dekinin aksine belirli bir dini ayrım yapılmaksızın, herkesin gömülebildiği Pere Lachaise’de Musevi, Müslüman, Hıristiyan ya da ateist mezarlarıyla yakılmayı vasiyet edenlerin isimlerinin yazdığı büyükçe de bir duvar bulunuyor.(Sabah)

-Reklam- Bu Haberler de İlginizi Çekebilir

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz