Avrupa’da maymun çiçeği virüsü paniği: 8 Ülkeye yayıldı!

Reklam

lk olarak 7 Mayıs’ta İngiltere’de görülen maymun çiçeği virüsü son 2 haftada Avrupa’da 8 ülkeye yayıldı. Genellikle hayvandan insana ve nadiren insandan insana yakın temasla bulaşan virüs, vücutta yüksek ateş ve kaşıntılı kabarcıklara yol açabiliyor.

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), Avrupa’da birçok ülkede 100’den fazla maymun çiçeği virüsü vakasının görülmesinin ardından yaklaşan yaz ayında festivaller ve partilerin artmasıyla Avrupa’ya daha fazla yayılması konusunda uyarıda bulundu. Prof. Dr. Derya Unutmaz, maymun çiçeği salgını karşısında Türkiye’nin de her ihtimale karşı aşı temin etmesi gerektiğini söyledi. DSÖ verileri de çiçek hastalığını yok etmek için kullanılan aşıların maymun çiçeği virüsü hastalığına karşı da yüzde 85’e kadar etkili olduğunu gösteriyor.

BELÇİKA’DA FESTİVALDEN YAYILDI

Onclick Popunder

Belçika’da maymun çiçeği virüsünün Antwerp kentinde düzenlenen Darklands isimli ‘fetiş festivalinden’ yayıldığı belirlendi. Antwerp Tropik Sağlık Enstitüsü, önceki gün ülkede ilk vakayı duyurmuş, kısa süre içinde ilk hastayla temaslı ikinci vakanın da teyit edileceğini bildirmişti. Sağlık Bakanı Frank Vandenbroucke ise vaka sayısının 3’e çıktığını duyurdu. 5 Mayıs’ta Antwerp’te düzenlenen 4 günlük Darklands festivalinin organizatörleri ise virüsün etkinliğe yurt dışından katılan kişilerce taşındığını, Sağlık Bakanlığının da bunu doğruladığını açıkladı.

İKİ TÜRÜ VAR

İsrail Sağlık Bakanlığı da ülkede ilk maymun çiçeği virüsünün saptandığını ve adı açıklanmayan 30 yaşlarında bir erkekte virüs belirtilerinin ortaya çıkması üzerine hastaneye kaldırıldığı belirtildi. Açıklamada, hastanın, ülke dışında maymun çiçeği bulaşmış başka bir kişiyle temasta bulunduğu, sağlık durumunun iyi olduğu belirtildi. Maymun çiçeği virüsü vakaları daha önce İngiltere, İspanya, Portekiz, ABD, İtalya, İsveç, Belçika, Avustralya ve Kanada’da tespit edilmişti. Endemik bir virüsün neden olduğu nadir hastalıklardan biri olarak bilinen maymun çiçeği, Kongo ve Batı Afrika türü olmak üzere ikiye ayrılıyor. Virüsün Kongo türünün yüzde 10’a kadar ölüm riski bulunurken Batı Afrika türünün ise her 2 vakadan birinde yüzde 1 ölüm oranına sahip olduğu biliniyor.

“AŞI TEMİN EDİLMELİ”

ABD’deki Jackson Laboratuvarı Enstitüsünde baş araştırmacı olarak çalışan Prof. Dr. Derya Unutmaz sosyal medya hesabından Türkiye’ye de önerilerde bulundu. Prof. Dr. Unutmaz, maymun çiçeği salgını karşısında Türkiye’nin de her ihtimale karşı ‘bir miktar’ aşı temin etmesi gerektiğini söyledi. Maymun çiçeği salgını konusunda araştırmalarda bulunan Prof. Dr. Derya Unutmaz, endişe edecek bir durum olmadığını belirterek, “ABD ilaç kurumu FDA, çiçek hastalığı için geliştirilmiş bir ilacı maymun çiçeği virüsü için onayladı. Eski çiçek aşıları da çok etkili. Monkeypox vakalarının bulaşması oldukça garip olmakla birlikte, korkulacak, endişe edecek bir durum yoktur. İlacın Avrupa’da onaylı olduğu anlaşılıyor. Bizim de bir miktar temin etmemiz, her ihtimale karşı faydalı olur” uyarısında bulundu.

Virüs, koronavirüs kadar kolay yayılmadığı için bilim insanları, salgının kovid-19 gibi bir pandemiye dönüşmesini beklemiyorlar. Yüksek riskli temaslar arasında oda arkadaşları, cinsel partnerler, yakın temasta olan kişiler ve hastayla ilgilenen sağlık çalışanları yer alıyor.

-Reklam- Bu Haberler de İlginizi Çekebilir

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz