Vatandaşların şikâyetini değerlendiren mahkeme, standartlara aykırı yapılan tümseklerin kaldırılmasını hükmetti.
Fransa’da sürücülerin sıkça şikâyet ettiği yol üzerindeki hız kesici tümseklerin büyük bir kısmının standartlara uygun olmadığı ortaya çıktı. Bu nedenle, birçok tümseğin kaldırılması gündemde.
Tümsekler Her Yerde
Trafik kurallarını ihlal eden sürücüleri yavaşlatmak ve kazaları önlemek amacıyla kullanılan tümsekler, Fransa genelinde yaygın olarak bulunuyor. Ülke genelinde yaklaşık 450.000 tümsekler olduğu belirtiliyor. Ancak, sürücüler bu engellerin rahatsız edici olduğunu dile getiriyor.
Tümsekler İçin Katı Standartlar Var
Mevcut yasalara göre hız kesicilerin belirli standartlara uyması gerekiyor:
- Şekil ve boyut: İki tür hız kesici mevcut; yolun tamamını kaplayan “dos-d’âne” (kambur tümsek) ve eğimi %10’u geçmeyen “trapez platformlar”.
- Yerleşim: Hız sınırının 30 km/saat olduğu bölgelerde bulunmalı.
- Yoğunluk: Günlük 3.000’den fazla araç geçen yollar ve toplu taşıma güzergâhlarında yer almamalı.
- Konum: Virajlardan en az 40 metre, köprülerden ise en az 25 metre uzaklıkta olmalı.
Standartlara Uymuyor
Ancak uzmanlara göre, mevcut hız kesicilerin çoğu bu kurallara uymuyor. “Pour une Mobilité Sûre et Durable” derneğinin başkanı Thierry Modolo, bu durumdan belediyeleri sorumlu tutuyor. Yol güvenliği konusunda uzman avukat Rémy Josseaume ise belediyelerin yanlış bilgilendirildiğini ve yıllardır hatalı uygulamalar yapıldığını belirtiyor.
Sürücüler Şikâyet Edebilecek
Yasadışı hız kesicilerin kaldırılması için yasal süreçler başladı. Örneğin, Toulon İdare Mahkemesi 2024 yılında bazı standart dışı hız kesicilerin kaldırılmasına karar verdi.
Ayrıca, sürücüler de yasadışı hız kesicileri şikâyet etme hakkına sahip. Şikâyetler, idare mahkemelerine yapılabileceği gibi 40 Millions d’Automobilistes adlı platform üzerinden de iletilebilir.
Bu gelişmeler, Fransa’da yolların daha konforlu ve güvenli hâle gelmesi açısından önemli bir adım olarak görülüyor.
YASAL UYARI: Bu haberin yayın hakkı www.arti33.com sayfasına aittir. Fransa hariç haberin linki kaynak gösterilerek paylaşılabilir.
Tüm gelişmelerden haberdar olmak için Artı33’ü Facebook @arti33com, Twitter @haberarti33 ve Instagram’da @haberarti33 takip edin…













































